GAĐALI RUSIJU, A SANKCIJAMA POGODILI SEBE: Život u Zapadnoj Evropi zbog rata u Ukrajini i embarga Moskvi sve skuplji

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

12. 06. 2022. u 10:30

RAT u Ukrajini i embargo uveden Rusiji doveli su do masovnih poskupljenja i rekordne inflacije u dugom nizu decenija na zapadnoevropskom tlu.

ГАЂАЛИ РУСИЈУ, А САНКЦИЈАМА ПОГОДИЛИ СЕБЕ: Живот у Западној Европи због рата у Украјини и ембарга Москви све скупљи

Nemačkoj su građani počeli da stvaraju zalihe, pa se rafovi prazne, Foto EPA

Najdrastičnija je situacija sa naftom i njenim derivatima. I pored državnih subvenicija, cene na pumpama ne prestaju da rastu. To je naročito primetno posle šestog talasa sankcija. Litar goriva košta u proseku oko 2,3 evra, a tek će hitati uvis.

Inflacija je u EU u proseku dosegla nivo od 8,1 odsto, što je čak četiri puta više od zacrtanih 2 odsto i nikada viđena još od uvođenja zajedničke monete. Zbog ove inflacije Evropska centralna banka prestaje sa kupovinom aktive kao monetarnom podrškom privredi i sprema za kraj jula porast stope zvaničnog bankarskog kursa prvi put posle deset godina.

U Estoniji, koja dosta zavisi od ruske energije, inflacija je dostigla neverovatnih 20 odsto na godišnjem nivou. U Holandiji 11,2, u Nemačkoj 8,7... Francuska se još dobro drži sa 5,4 zahvaljujući, pre svega, jakoj poljoprivredi i maloj zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Foto EPA

Poskupljuje sve, pa je, tako, na primer, u Francuskoj cena piletine drastično skočila zbog nedostatka hrane za ishranu peradi. Pirinač je poskupeo 17 odsto, zbog troškova transporta, a pasta za zube čak 25, čudnim putevima ponude i potražnje. U ovoj zemlji, 27 odsto građana je izjavilo da je u poslednje vreme smanjilo kupovinu mesa.

Sajtovi obiluju savetima vlasnicima kako da sačuvaju i spasu svoja mala i srednja preduzeća, od kojih je u Francuskoj, na primer, bar polovina morala da podigne cene svojih proizvoda, zbog čega sve teže nalaze put do kupaca. Jedan od saveta je da na minimum smanje zalihe novca da bi zadržale kupovnu moć osnovnih sirovina, a da sa poskupljenjima odugovlače, pa makar ponekad i po cenu manjih gubitaka, da bi mislili o kasnijem dobitku i, pre svega, opstanku.

U Austriji je inflacija 8,1 odsto, Slovačkoj 11,8 odsto, a u Češkoj 16, najviše od početka devedesetih. Čak i u Mađarskoj, gde je cena goriva na pumpama zamrznuta za građane ove zemlje i litar košta oko 1,25 evra, inflacija je posle 9,5 odsto na godišnjem nivou u aprilu, u maju stigla na 10,7 odsto. U Velikoj Britaniji je devet odsto.

Poređenja radi, u Kini je inflacija 2,1 odsto.

Foto AP

U EU tvrde da su spremni da plate cenu embarga koji su uveli Rusiji. Saglasnost sa sankcijama prema Rusiji, ipak, kod građana opada, iako je i dalje visoka. Drastična poskupljenja tek slede, na jesen i tokom sledeće grejne sezone, pa je veliko pitanje i kakve će političke posledice imati dramatičan pad kupovne moći građana Evropske unije.

Prema istraživanju koje je u maju za fondaciju "Žan Žores" izvršio Francuski institut za javno mnjenje (IFOP), podrška sankcijama protiv Rusije u Nemačkoj je pala sa 80 na 74.

To je i normalno, jer Nemci trenutno od zapadnoevropskih zemalja najviše osećaju skok cena i energetske probleme.

Redovi na pumpama zbog nestašica goriva u Velikoj Britaniji, Foto AP

REKORDNA INFLACIJA U SAD

U SAD inflacija je premašila 8,7 odsto, čime je dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina. Prema podacima istraživanja Univerziteta u Mičigenu, poverenje potrošača je na najnižem nivou u poslednjih više od 80 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)