URSULA FON DER LAJEN I PORUKE IZ POSETE RIMU: Za Ukrajinu Maršalov plan, Rimu 8 milijardi evra za vraćanje dostojanstva „Večnog grada“

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

10. 06. 2022. u 17:57

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursule von der Lajen koja se nalazi u dvodnevnoj poseti Rimu poručila je da je moralna obaveza Evropske unije je da učestvuje u finansiranju obnove Ukrajine i to sa kriterijumima ambijentalne održivosti, to je neophodni odgovor na rat kojeg je izazvao Putin (Vladimir) na užasan, jeziv i razarajući način.

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН И ПОРУКЕ ИЗ ПОСЕТЕ РИМУ: За Украјину Маршалов план, Риму 8 милијарди евра за враћање достојанства „Вечног града“

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Poruka je naišla na saglasje kako u Vatikanu na konferenciji posvećenoj „Rekonstrukciji budućnosti za ljude i planetu“ u organizaciji Papske akademije za nauku tako i razgovorima sa predsednikom Republike Serđom Materelom koji je između ostalog razgovarajući o više aktuelnih tema podvukao i to da „ne treba da dođe do kašnjenja u sistemu širenja EU sa zemljama zapadnog Balkana“ podvlačeći da „solidarnost EU treba da se primeni i na temu njenog širenja“. U razgovorima je bitna tema bilo i pitanje prehrambene krize koja preti da zahvati obale južnog Mediterana.

U razgovoru von der Lajenove sa gradonačelnikom Rima Robertom Gaultierijem centralna tema bila je namena sredstava za Rim koji predstavlja srce EU a koje je Brisel namenio glavnim gradovima, Rimu treba da pripadne 8 milijardi evra jer pati od beskrajno duge krize u održavanju čistoće, pitanje sakupljanja i prerade otpada, što rezultira u izgubljenom dostojanstvu Večnog grada koji se nalazi na raskrnici između održavanja stare arhitekture i modernizacije.

U debati u muzeju Maxxi na otvaranju međunarodnog Festivala urbanističkih i arhitektonskih rešenja, njen lični projekat, von der Lajenova je podvukla da su to nova urbanistička rešenja i nova arhitektonska politika koja će se sada prevashodno odnositi na renoviranje Ukrajine kreirajući jedan novi „Maršalov plan za Ukrajinu“ da se obnovi na način bolji nego što je bila.

U jutrošnjem razgovoru sa papom dominirala je posebna tema sa humanitarnim aspektima i posledicama nedostatka hrane koja je usledila zbog ratnog sukoba a nakon završenog razgovora von der Lajen je postavila na svoj tviter „srećna sam što sam ponovo imala susret sa Papom Franjom u Rimu. Mi smo uz one koji pate zbog razaranja Ukrajine. Ovaj rat treba da se okonča, donoseći ponovni mir u Evropu“.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)