RAT U UKRAJINI: Bezsonov objasnio kada kreće napad na Slavjansk; Komandant VSU u Severodonjecku - Ubi nas ruska artiljerija (VIDEO)

Novosti onlajn

09. 06. 2022. u 07:21 >> 22:40

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 106. dan. Oborena su dva ukrajinska lovca MiG-29, jedan helikopter i 11 dronova. U Ankari su se sastali ministri spoljnih poslova Rusije i Turske.

РАТ У УКРАЈИНИ: Безсонов објаснио када креће напад на Славјанск; Командант ВСУ у Северодоњецку - Уби нас руска артиљерија (ВИДЕО)

Nastavljaju se zajedničke vežbe Rusije i Belorusije, Foto AP

Napadnuti humanitarci

Dobrovoljci Jedinstvene Rusije i stanovnici Nižnje Kamiševahe u LNR granatirani su tokom humanitarne misije, niko nije povređen, navodi Telegram kanal Jedinstvene Rusije.

-Tokom humanitarne misije, dobrovoljci i lokalno stanovništvo bili su podvrgnuti minobacačkoj vatri Oružanih snaga Ukrajine. Žrtava nije bilo, navodi se u izveštaju.

 

Raketirana Novobahmutovka

Ukrajinske trupe ispalile su četiri rakete iz VBR Grad na Novobahmutovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Dnevno se uklanja više od 1.900 mina

Više od 1.900 eksplozivnih objekata neutralisali su ruski saperi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici dnevno, izjavio je u četvrtak general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog interresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje.

Foto EPA

Evo kada kreće napad na Slavjansk

PRVI zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov govorio je o situaciji na liniji fronta kod Slavjanska:

-Ne bih govorio o tome da je neko ušao u Slavjansk. Nalazimo se na periferiji Slavjanska. Da bismo započeli ozbiljan juriš na Slavjansk, potrebno je da zauzmemo, pre svega, na istoku, 5-7 km dalje, naselje Nikolajevka. Nalazi se na brdu u odnosu na Slavjansk, rekao je Bezsonov.

 

Granatirana 4 naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od 18.20 do 20.30 pucale na naselja Pantelejmonovka, Golmovskij, Bajrak i Aleksandrovka u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Jedinice VSU su ispalile projektile u sledećim pravcima: 18.20 – naselje Novgorodskoje – naselje Pantelejmonovka: ispaljene su četiri granate kalibra 122 mm; 18.30 – naselje Kodema – naselje Golmovski: tri granate kalibra 122 mm; 18.45 - naselje Kodema - naselje Bajrak: ispaljeno pet granata kalibra 122 mm; 19.30 - naselje Kodema - naselje Golmovski: ispaljeno šest granata kalibra 122 mm; 20.00 - naselje Novomihailovka – naselje Aleksandrovka: ispaljeno je osam granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Kasnije je misija dodala da je u 20.30 zabeleženo još jedno granatiranje u pravcu Aleksandrovke, ispaljene su dve granate kalibra 155 mm.

Foto USMC

 

Zapadnim haubicama po civilima

Ukrajinski vojnici ispalili su pet granata kalibra 155 milimetara na selo Krasni Partizan u DNR, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ukrajinci ispalili 280 projektila na civilna naselja u DNR

Od početka današnjeg dana ukrajinske trupe su ispalile više od 280 projektila u oblasti petnaestak naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je u četvrtak Narodna milicija republike.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od dve stotine osamdeset granata iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad, topova 155, 152, 122 mm, tenkova, kao i mina iz 120, 82 i minobacače kalibra 60 mm, navodi se u saopštenju koje je na Telegram kanalu odeljenja objavio zvanični predstavnik Narodne milicije.

Napominje se da je „vatra otovorena na okruge petnaest republičkih naselja“. Kao posledica granatiranja, jedan civil je povređen, navodi se u izveštaju.

Foto: EPA

Zapadne procene:U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Prema poslednjoj proceni neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini sada bi mogao da bude i 20.000. Prethodne procene od pre nekoliko nedelja bile su oko 15.000 poginulih ruskih vojnika, a zvanična procena porasla je i sada je između 15.000 i 20.000, prenosi Bi-Bi-Si.

Zapadni zvaničnik, koji ne želi da bude imenovan, nije naveo koliko je ukrajinskih vojnika poginulo, međutim, on priznaje da se ukrajinske snage "suočavaju sa moralnim problemima" nakon više od 100 dana borbi.

Takođe, kako je rekao, dok ukrajinske oružane snage "prinose veoma teške žrtve", ruska ofanziva je i dalje "na mnogo nivoa duboko uzdrmana", jer, kako kaže, ruske snage se suočavaju s nedostatkom municije i posebno preciznog oružja kao što su krstareće rakete.

 

Vojska DNR eleiminisala 60 pripadnika VSU

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je zajedno sa Oružanim snagama Ruske Federacije u četvrtak uništila VBR Grad i više od 60 ukrajinskih snaga bezbednosti.

Foto Tanjug/AP

Uništeno skoro 3.500 tenkova

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 193 aviona, 130 helikoptera, 1.163 bespilotne letelice, 336 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.471 tenk i druga oklopna borbena vozila, 493 instalacije višestrukog lansiranja. raketnih sistema, 1.834 topova poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.512 jedinica specijalnih vojnih vozila, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Vojnici „Hrabrih“ zaplenili su potpuno novi češki tenk T-72M1


Tenk T-72M1 je proizvela Bugarska, Češka ga je predala Ukrajini, a sada će se boriti u sastavu ruske armije. Tenk, zarobljen od strane motorizovane jedinice grupe „O“, prešao je samo 19 km, pun borbeni komplet i sada će slavno služiti na putu oslobađanja Donbasa

 

Ponovo granatiran Donjeck sa velikim kalibrom

Ukrajinski vojnici su u četvrtak ispalili još osam granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirana Makejevka

Ukrajinski vojnici u 18.24 su pucali na Crvenonogvardejski okrug naselja Makejevka, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni Britancima

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

"Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe", rekao je portparol Džonsona novinarima, prenosi Rojters.

Foto: Printskrin

Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće"

Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće", a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da "preokrene tok", izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik.

 

Raketiran Stahanov poginulo 13 civila

Broj poginulih u granatiranju grada Stahanova od strane ukrajinskih trupa porastao je na 13, a povređeno je šest osoba, navodi se u izjavi šefa Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika koju su prenele RIA Novosti.

Ranije je štab teritorijalne odbrane republike saopštio da su dve žene poginule, a dve povređene tokom granatiranja Stahanova iz MLRS Uragan.

Od Poljaka 2 milijarde dolara - 240 tenkova, 100 BVP

Poljski predsednika Andrzej Duda saopštio je da je Varšava posla više od 240 tenkova, skoro 100 komada oklopnih vozila i naoružanja u Kijev. Poslali smo oružja za ukupno 2 milijarde dolara.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 17.22 ispalile su 9 granata kalibra 155 mm u Kalinjinskom okrugu u Donjecku saopštilo je predstavništvo DNR

 

Piner terorista i u Velikoj Britaniji

Britanac Šon Piner, koji se borio na strani Kijeva u Donbasu, priznat je kao terorista u Velikoj Britaniji izjavio je predsedavajući sudija u ovom slučaju u DNR.

Prethodno je Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio Pinera, još jednog britanskog državljanina i jednog državljanina Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu. Na odluku mogu da se žale u roku od mesec dana.

-Piner Šon, poreklom iz Velike Britanije, ranije je služio u oružanim snagama ove države. Do nedavno je Piner Šon živeo u gradu Mariupolju zajedno sa svojom suprugom, državljankom Ukrajine. Piner Šon je tražen u UK zbog učešća u neprijateljstvima u Iraku i Siriji i priznat kao terorista u Velikoj Britaniji. S tim u vezi, Piner Šon je došao na teritoriju Ukrajine da učestvuje u neprijateljstvima, rekao je on.

 

Hakeri iz SAD, Ukrajine i Gruzije napadaju Rusiju

22 hakerske grupe uključene su u sajber napade na Rusku Federaciju. One se, između ostalih zemalja, nalaze u SAD, Ukrajini i Gruziji - MIP RF

 

Smrtna kazna za plaćenike

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je dvojicu državljana Britanije i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu - smrtnu kaznu, javlja dopisnik RIA Novosti iz sudnice.

Prema zakonima DPR-a, biće streljani osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner, kao i Marokanac Sadun Brahim.

Foto printskrin ria.ru


Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka potrebno mesec dana

Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka radi izvoza prehrambenih proizvoda potrebno je oko mesec dana, smatra bivši ministar odbrane Italije Đampero di Paola.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 16.00 ispalile su 10 granata kalibra 122 mm na Kijevski okrugu Donjecka, sopštilo je predstavništvo DNR pri SCKK.

 

Nemačka je ponovo odložila isporuku oružja Ukrajini

Prebacivanje modernog višecevnog raketnog sistema M270 i PVO „Iris-T“ u Kijev će se obaviti najkasnije do zime, piše nemački „Business Insider“.

Berlin je brzo pronašao objašnjenje za novo odlaganje isporuke – „sistemima je potreban novi softver i obezbeđenje“.

Naravno, to se može ispraviti samo u nemačkim preduzećima.

Foto Tanjug/AP

Gatilov: UN žele da reše problem izvoza žita "u paketu"

Ujedinjene nacije hoće da reše problem izvoza žita „u paketu“, odnosno da istovremeno izvoze ukrajinsko žito i osiguraju izvoz ruskog, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov.

- S naše strane nema nikakvih prepreka za izvoz žita. I predstavnici Ujedinjenih nacija su izneli konkretne predloge kako da se to učini, u kojim je količinama Rusija spremna da izvozi žito i đubrivo. Pitanje je šta je s ukrajinskom stranom. Ujedinjene nacije žele da taj problem reše 'u paketu', odnosno izvoz žita iz Rusije, ali i ukrajinskog žita koje je drugi deo paketa - rekao je Gatilov za televizijski kanal „Rusija 24“.

 

Zelenski traži da Rusija bude izbačena iz FAO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da Rusija bude izbačena iz Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

On je, obraćajući se na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu rekao da ne može biti razgovora o produžetku članstva Rusije u FAO, jer ta zemlja, kako tvrdi, izaziva glad za najmanje 400 miliona ili moguće više od milijardu ljudi, prenosi Bi Bi Si.

Zelenski je ranije danas u televizijskom obraćanju rekao da bi milioni ljudi mogli da gladuju zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka i poručio da je svet na ivici „užasne krize sa hranom".

 

Kremlj: "Nije postignut dogovor o izvozu ukrajinskog žita"

Kremlj je danas saopštio da nije postignut sporazum sa Turskom o isporukama ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Srna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se rad u tom smislu nastavlja.

Turska pokušava da isposluje sporazum Rusije i Ukrajina o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka, iako su slabe šanse za dogovor.

 

Nariškin: "Kijevska hunta se složila sa poljskom aneksijom Ukrajine"

Kijevska hunta se već složila sa poljskom aneksijom Ukrajine, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin.

- Država nije privatna kompanija i u konkretnom slučaju vidimo da se kijevska hunta već složila sa poljskom aneksijom Ukrajine i dobrovoljno joj predaje državni suverenitet - navodi Nariškin u saopštenju.

Prema podacima SVR, u Poljskoj se, uz saglasnost Kijeva, uspostavlja rezervni centar za obrad.

 

Ruski PVO "Strela 10" obara ukrajinsku bespilotnu letelicu "Furiju"

 

 

Lavrov reagovao na pozive Kijeva da ga Zapad „naoruža do zuba“

Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga „naoruža do zuba“ su kontraproduktivni, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Reznikov: Gubimo do 100 vojnika dnevno

Ministar odbrane Ukrajine rekao je da svakodnevno pogine do 100, a bude ranjeno do 500 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da je ukrajinska priobalna linija odbrane ojačana američkim raketnim sistemima „Harpun“.

 

Ugrožen beloruski vazdušni prostor?

Ministarstvo odbrane Belorusije istražuje okolnosti narušavanja vazdušnog prostora te zemlje iz pravca Ukrajine, saopštio je predstavnik beloruskog vojnog resora Valerij Revenko.

 

Ispaljeno 10 raketa na Jakovljevku

Ukrajinske snage su za skoro 15 minuta ispalile 10 raketa iz sistema „Grad“ na Jakovljevku i 15 na Jasinovatu, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

"EU treba da pomogne ekonomski oporavak Ukrajine"

EU treba da učestvuje u ekonomskom oporavku Ukrajine, bez obzira da li će Kijev da dobije status kandidata ili ne, smatra poljski predsednik Andžej Duda.

 

Borbe za Slavjansk su u jeku

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike javio je da se vode borbe za Slavjansk.

- U jeku su borbe za Slavjansk“, saopštilo je ministarstvo na Telegram kanalu.

 

Čečenske jedinice ostaju u Ukrajini do okončanja Specijalne vojne operacije

Čečenske jedinice ostaće u Ukrajini i Donbasu do okončanja specijalne vojne operacije (SVO), rekao je za RIA Novosti poslanik Državne dume Adam Delimhanov.

- Da, naravno. Imamo takvo naređenje od Ramzana Ahmatoviča (Kadirova) - rekao je on odgovarajući na pitanje da li će borci iz Čečenije biti u zoni operacije dok se ona ne završi.

Prema rečima Delimhanova, njegova jedinica se i dalje nalazi u LNR i obavlja zadatke koji su definisani zajedno sa Ministarstvom odbrane Rusije, samim jedinicama i sa rukovodstvom republike.

- Imamo bratstvo, bliske bratske odnose, nijedno oružje ga ne može slomiti i pobediti. A oni (ukrajinska vojska) nemaju ni duha ni vere u ono što rade - rekao je poslanik.

Foto: Profimedia

Granatiran Krasni Liman

Ukrajinske trupe granatirale su noću grad Krasni Liman, dve osobe su poginule, a jedna je povređena, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Oružane formacije Ukrajine granatirale su Krasni Liman. U noćnom granatiranju dve osobe su poginule, a jedna je povređena - navodi se u saopštenju Telegram kanala ministarstva.

 

Udari "Uragana" po ukrajinskim trupama

 

Ukrajinci minirali fabriku "Azot"?

Ukrajinske trupe u Severodonjecku minirali su teritoriju fabrike Azot, gde se, prema rečima zarobljenog ukrajinskog bezbednosnog zvaničnika, nalazi oko 300 civila u podrumu, rekao je za RIA Novosti Apti Alaudinov, pomoćnik šefa Čečenije za energetski blok.

Ranije je šef republike Ramzan Kadirov, pozivajući se na svedočenje jednog zatvorenika, rekao da je ukrajinska vojska oterala oko 300 civila u industrijsku zonu Severodonjecka.

- Imamo informacije da tamo ima oko tri stotine civila koje su Ukrajinci oterali u neki podrum i sve minirali - rekao je Alaudinov.

Alaudinov je precizirao da ljudi ne mogu da napuste teritoriju fabrike, jer se koriste kao živi štit.

- S tim u vezi, moramo da radimo svoj posao (oslobodimo teritoriju fabrike) pažljivo, lokalno kako ne bismo naudili ovim civilima. Oni su zapravo postali živi štit da ne možemo da radimo svoj posao u format u kojem smo mi to uradili - rekao je pomoćnik šefa Čečenije.

 

Rusija je upotrebila četiri borbena aviona Su-57 u Ukrajini

Su-57 je ruski višenamenski lovac pete generacije koji je razvila kompanija Suhoj.

Letelica je dizajnirana da uništi sve vrste vazdušnih, zemaljskih i površinskih ciljeva. Ima nadzvučnu brzinu krstarenja, naoružanje smešteno unutar trupa, premaz koji apsorbuje radarske zrake, kao i najnoviji set opreme.

 

"Kijev nastavlja sa provokacijama u blizini Hersonske oblasti"

Kijevske vlasti nastavljaju sa ciljanim provokacijama u blizini granica Hersonske oblasti, rekao je za RIA Novosti Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona.

- Kijev nastavlja sa namernim provokacijama, namerno priželjkujući da situacija eskalira u blizini granica regiona i granatirajući teritoriju sa udaljenih pozicija kako bi se stanovništvo držalo u stalnom strahu - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...