BALTIČKI LIDERI SAGLASNI SA ŠOLCOM: "Moramo povećati broj raspoređenih trupa"

Tanjug

07. 06. 2022. u 12:53

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc i lideri baltičkih zemalja saglasni su da bezbednost ovog regiona mora biti ojačana povećanjem broja trupa i dodavanjem vazdušne i pomorske odbrane, saopštio je danas litvanski predsednik Gitanas Nauseda.

БАЛТИЧКИ ЛИДЕРИ САГЛАСНИ СА ШОЛЦОМ: Морамо повећати број распоређених трупа

Foto: Profimedia

- Složili smo se da moramo da ojačamo odbrambene sposobnosti u baltičkim zemljama, povećanjem broja raspoređenih trupa, uz dodavanje vazdušne i pomorske odbrane - rekao je Nauseda novinarima posle sastanka sa nemačkim kancelarom u glavnom gradu Litvanije, prenosi Rojters.

Nemačka je spremna da pojača svoju vojnu misiju u Litvaniji, saopštio je Šolc tokom današnje posete Viljnusu.

- Spremni smo da pojačamo naše angažovanje i da ga razvijamo ka snažnoj borbenoj brigadi - rekao je Šolc novinarima, navodi Rojters.

Finska i Švedska učestvuju u vežbi NATO-a

NATO je pre par dana pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da "sa Švedskom i Finskom NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga".

 

BONUS VIDEO:

S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri