UKRAJINCI SE PRIPREMALI ZA RUSKI NAPAD: Ruski general Špak o uspesima i propustima u pripremi za "specijalnu operaciju"

RUSKA armija može da ubrza napredovanje na istočnom frontu u Ukrajini, ali bi to povećalo broj žrtava.

УКРАЈИНЦИ СЕ ПРИПРЕМАЛИ ЗА РУСКИ НАПАД: Руски генерал Шпак о успесима и пропустима у припреми за специјалну операцију

Foto: Printscreen

Zašto bi zbog žurbe stradale hiljade mladih ljudi, ruskih vojnika. Mi sa artiljerijom i avijacijom pobeđujemo, kaže bivši komandant ruskih vazdušnih desantnih jedinica Georgij Ivanovič Špak, odgovarajući na pitanje može li se ubrzati napredovanje ruskih jedinica. Špak je ratovao u Avganistanu i kasnije u Čečeniji.

Ali i posle više od sto dana rata u Ukrajini najčešće postavljano pitanje je zašto u prvoj nedelji nisu ostvareni glavni ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini?

Špak otvoreno kaže da je neosporno da u Generalštabu očigledno nisu računali na tako jak otpor ukrajinske vojske. On podseća da su se mnogi ruski i ukrajinski oficiri školovali u istim akademijama. Zbog toga su Ukrajinci znali kako će da napada ruska armija.

General Špak se slaže sa ocenom kolege Vladimira Šamanova, koji je sada poslanik u Dumi, koji je nedavno rekao, a o čemu su "Novosti" pisale, da su oni koji su planirali akciju pogrešno ocenili raspoloženje naroda. Oni su procenili da će rusku vojsku dočekivati sa cvećem.

- Pri planiranju specijalne vojne operacije nisu uzeli u obzir moćnu antirusku propagandu koja se tamo vodila. To je uticalo na operaciju, ali što je duže trajala menjao se odnos prema ruskoj vojsci u pozitivnom smeru. U ukrajinskim gradovima i selima se znatno poboljšao odnos prema ruskim vojnicima - kaže general Georgij Špak.

Foto: Printscreen

Što se tiče sadašnje situacije na frontu, general Špak ističe da u Kijevu mogu da pričaju koliko hoće da će uskoro biti velika ofanziva, ali do nje ne može doći jer imaju veliki broj poginulih i ranjenih, kao i preko osam hiljada zarobljenih. Zato su čak Britanci, zakleti neprijatelji Rusa, počeli da pišu "Putin još dva koraka do pobede".

- Izgleda da su naši imali pogrešnu procenu koliko Ukrajina ima vojnika na istočnom frontu jer se ispostavilo da ih je tamo bilo znatno više od ruskih vojnika. Po vojnoj doktrini bi onaj koji napada trebalo da ima tri, pa čak i četiri puta više vojnika. Zbog toga što smo mi imali manje vojnika prvih nedelja ne određenim delovima fronta nismo išli napred - objašnjava general Špak.

On ističe da je ukrajinska vojska bila pripremljena za rat, ali ne za odbranu nego za napad. Planirali su da osvoje Donjeck i Lugansk, a ne da se brane.

- Verovali su da će kad zauzmu Donjeck i Lugansk krenuti na Krim - kaže Georgij Špak.

Kad je počela ratna operacija ukrajinska armije je imala 255.000 vojnika, a u martu i aprilu je napravila tri mobilizacije. Tada je mobilisano oko 100.000 rezervista i oko 200.000 pripadnika teritorijalne odbrane. Na svim frontovima Ukrajine učestvuje do 150.000 ruskih vojnika i oficira. U vojnoj tehnici Rusi su znatno bolje opremljeni i ta superiornost se odražava na frontu.

General Špak je jedan od onih generala koji smatraju da ruska vojska treba da osvoji ceo prostor Ukrajine.

- Ako ostavimo i najmanji prostor "metastaze nacizma" u Ukrajini će ponovo početi da se šire - kategoričan je Špak.

On i dalje ne razume zbog čega su ruske jedinice krenule na Kijev, a zatim su se povukle i krenulo se jače na Donbas.

- Kao profesionalni vojnik taj potez ne razumem. Zauzeti aerodrom na periferiji Kijeva je komplikovana operacija. Zašto su se zatim povukle ruske jedinice, zaista je neshvatljivo - kaže general Špak.

Tokom jučerašnjeg dana nastavljene su borbe za grad Severodonjeck.

- Polovinu ukrajinskog grada Severodonjecka kontrolišu ukrajinske, a polovinu ruske snage - saopštio je Sergej Hajdaj, guverner Luganske oblasti u kojoj se nalazi taj grad na istoku Ukrajine. - Bila je teška situacija, Rusi su kontrolisali 70 odsto grada, ali su u protekla dva dana potisnuti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je i komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je da je na glavni grad Ukrajine izvršen tokom jutra raketni napad, a da su projektili ispaljeni iz aviona "Tu-95" iznad Kaspijskog mora. Navodi se da je ispaljeno više projektila.

A Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage ispalile rakete na Kijev sa velike udaljenosti i uništile tenkove T-72 i oklopna vozila koje su Ukrajini isporučile zemlje Istočne Evrope i koji su držani u zgradi za popravku železničkih vagona.

Foto: Profimedia/Ilustracija

PUTIN: BIĆE POSLEDICA

RUSKI predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija gađati nove ciljeve u Ukrajini ako SAD počnu da snabdevaju tu zemlju raketama dugog dometa. Putin je naveo da je ukrajinska vojska u trenutku početka "specijalne operacije" imala približno 515 raketnih sistema, od kojih je 380 uništeno. Kijev je deo uspeo da obnovi ili uzme sa zaliha, a sada Oružane snage Ukrajine imaju oko 360 jedinica takve tehnike, naveo je predsednik Rusije.

 

RAZMENjENA TELA POGINULIH

TOKOM vikenda su na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti Rusi i Ukrajinci razmenili tela po 160 poginulih vojnika sa obe strane. Broj poginulih je daleko veći, i ruska strana je i ranije predlagala Kijevu da se pokupe i dostojanstveno sahrane mrtvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024