"NATO ŽELI DA ZAROBI EVROPU" Kosačov: Reakcija Rusije i Srbije treba da bude zajednička i oštra

Novosti online

06. 06. 2022. u 09:10

REAKCIJA Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avione ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

НАТО ЖЕЛИ ДА ЗАРОБИ ЕВРОПУ Косачов: Реакција Русије и Србије треба да буде заједничка и оштра

Foto: EPA

- Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora - napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, sadašnje kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje.

- Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO-vom demaršu, a bez Sjedinjenih Američkih Država njega ne bi bilo - uveren je senator.

Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da „zarobi i potčini“ ostatak Evrope. Nakon toga sledi širenje Alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije, naglasio je Kosačov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je u nedelju da su „zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile kanal veze, zabranjujući prelet aviona Sergeja Lavrova“. Ona je napomenula da je ruska delegacija trebalo da stigne u Beograd na pregovore, ali su „zemlje-članice EU i NATO zatvorile vazdušni prostor i zatvorile još jedan kanal veze“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...