PUTIN OTKRIO KO JE KRIV ZA ENERGETSKU KRIZU: Ruski predsednik se obratio javnosti, rekao da će biti mnogo gore

Novosti online

03. 06. 2022. u 19:37

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

ПУТИН ОТКРИО КО ЈЕ КРИВ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ КРИЗУ: Руски председник се обратио јавности, рекао да ће бити много горе

Foto: Jutjub/Timelab Pro/Rai

On je napomenuo da je celokupna situacija na Zapadu dovela do nedovoljnog ulaganja u energetski sektor, kao i da su cene porasle, prenela je agencija RIA Novosti.

- Vidimo, takođe, pokušaje da se odgovornost za ono što se dešava na tržištu hrane prebaci na Rusiju, ali ovde se radi o zameni teza - rekao je Putin.

Putin je sankcije Moskvi nazvao "kratkovidom, glupom i pogrešnom politikom koja vodi u ćorsokak".

Prema njegovim rečima, nedostatak đubriva i hrane će se dodatno pogoršati zbog sankcija, i cene će nastaviti da rastu.

Ruski lider je rekao da su izjave da Moskva navodno sprečava izvoz ukrajinskog žita blef, i napomenuo da je spreman da podigne izvoz pšenice na 50 miliona tona.

On je pozvao Kijev da očisti mine koje se nalaze na teritoriji Ukrajine radi bezbednog izvoza žita.

- Garantujemo miran prolaz bez ikakvih problema. Moraju da očiste mine i da tamo podignu brodove sa dna Crnog mora koji su potopljeni kako bi otežali uplovljavanje u luke na jugu Ukrajine -  rekao je Putin.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju da ukrajinsko žito može da se izvozi preko Dunava i Poljske, a najjeftinije preko Belorusije, ali je za to neophodno ukinuti sankcije.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni – borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna