RAT U UKRAJINI: Zauzet strateški grad u Donbasu; Uništeni diverzanti; Eliminisano više od 3.000 stranih plaćenika (VIDEO/FOTO)

Novosti online

03. 06. 2022. u 07:19 >> 01:31

U TOKU je 100. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Rano jutros ukrajinske snage granatirale su naselje Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima za obustavu vatre.

РАТ У УКРАЈИНИ: Заузет стратешки град у Донбасу; Уништени диверзанти; Елиминисано више од 3.000 страних плаћеника (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Uporedo, nastavljaju se sukobi u Donbasu, a ruska vojska krenula je ka Slavjansku, a borbe su se vodile i u Svjatogorsku. Severodonjeck je praktično u potpunosti oslobođen, a ukrajinske snage su se povukle ka Lisičansku, koji se nalazi na uzvišici, što ukrajinskoj vojsci omogućava bolji položaj za odbranu. Nastavljaju se borbe i u području Avdejevke - jednog od najsnažnijih utvrđenja ukrajinske vojske, a oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da krenu u kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti.

Amerika je dala zeleno svetlo za isporuku raketnih sistema „Himers“ i kazala da je Kijev dao garancije da to oružje neće koristiti za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije. Moskva, međutim, upozorava da ako do granatiranja dođe, biće primorana da uzvrati gađanjem centara gde se „donose odluke“.

 

Eliminisani ukrajinski diverzanti

Ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa neutralisana je u Zaporoškoj oblasti, saopštio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Žestoke borbe u Harkovu i okolini

Snažne pozicione borbe u Harkovu i regionu, moćne eksplozije haubičkih zrna i udari VBR, sirene za vazdušne napade upravo su ponovo zaorile u regionu.

U nizu regiona Ukrajine alarmi takođe nastavljaju da zavijaju.

Granatiran Donjeck

Ukrajinski vojnici u 22.58 časova po moskovskom vremenu pucali su na Petrovski okrug grada Donjecka, ispalivši 10 granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Printscreen

Zapad nastavlja da naoružava Kijev

Trenutno se nastavljaju isporuke vojne pomoći za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. U okviru novog paketa vojne pomoći Ukrajini će biti prebačeni novi tipovi opreme i naoružanja.

GAJDAJ TVRDI: Povratili smo 20 odsto Severodonjecka

UKRAJINSKE snage su povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom, izjavio je večeras šef istočnog regiona Luganska Sergij Gajdaj.

-Dok je situacija ranije bila teška, a ruske snage su držale 70 odsto teritorije grada, sada smo ih odbili nazad za 20 odsto, kazao je Gajdaj za državnu televiziju, preneo je Rojters.

Foto: Printskrin MO Rusije

Ispaljene rakete sa Krima, Ukrajina pod uzbunom

Rakete su ispaljene sa Krima. U Odesi se već čuju eksplozije. Verovatno deluje protivvazdušna odbrana, pišu ukrajinski mediji. Takođe čuju se eksplozije u Nikolajevu.

U mnogim regionima Ukrajine zavijaju sirene za vazdušni napad.

Granatirano selo kod Gorlovke

Ukrajinski vojnici su u petak uveče ispalili tri granate iz protivtenkovskog bacača granata u pravcu rudničkog sela Izotov u Gorlovki, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Mizincev: Ukrajinci koriste civile kao štit

Ukrajinska vojska u gradu Zolote opremila je vatrene položaje i snajperske tačke u stambenim zgradama, stanovnicima je zabranjeno da ih napuštaju, izjavio je u petak general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

Kijev priznao rusko napredovanje

Ukrajinska vojska saopštila je danas da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu.

Raketiran Herson, ruski PVO odbio napad

Ruski PVO sistemi su radili na nebu iznad Hersona, čuju se tri eksplozije sa periferije grada, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto Tanjug/AP

Zauzeta Kamiševaha

NA društvenim mrežama pojavila se informacija o ulasku ruskih trupa u strateški važno mesto Kamiševahu.

“Ruska vojska, specijalni puk AHMAT i 6. kozački puk potpuno su zauzeli Kamiševahu.”

Ovu informaciju je dao ratni dopisnik @anna_news vojni dopisnik Lisitsin.

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Gubici DNR skoro 2.000 boraca

Komesarka za ljudska prava DNR Darija Morozova govorila je o gubicima republičkih snaga tokom specijalne vojne operacije.

U periodu od 27. maja do 2. juna ubijena su 74 pripadnika policije i vojnog osoblja i 17 civila.

Broj ranjenih bio je 280, odnosno 102.  Od početka godine u DNR je poginulo 1.999 vojnika, 8.249 je povređeno. Takođe, poginula su 604 civila, 1.899 je ranjeno.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Najamnici brane Severodonjeck

Ukrajinske snage u Severodonjecku dobile su pojačanje u vidu jednice najamnika. Ovi Plaćenici poslati su na pravo na front, ači su njihovi gubici veliki.

Raketiran Donjeck

Ukrajinski vojnici su za sedam minuta ispalili pet raketa iz VBR Grad, kalibra 122mm, na Lenjinski okrug Donjecka, državnu farmu Široki i ribnjake Kirša, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

I DNR blokirao Viber

Viber mesindžer je privremeno blokiran na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo informisanja DNR.

-Bili smo prinuđeni da uvedemo privremena ograničenja za rad jednog od naših najpopularnijih stranih glasnika, Vibera, na našoj teritoriji, navodi se u saopštenju na sajtu agencije.

Ukrajinci varali klijente Sberbanke

Ruska „Sber banka“je saopštila da je u Berdjansku otkrivena mreža kol-centara u kojima su delovali prevaranti uz saglasnost ukrajinskih vlasti i podršku iz Holandije, Nemačke, SAD i Estonije. Oni su imali pristup podacima 20 miliona Rusa.

Ruska vojska je otkrila napuštene kol-centre u aprilu. Takođe je saopšteno da je banka od početka vojne operacije banka neprekidno na udaru hakera a da je najjači napad ikada bio 6. maja.

 

Foto AP

TASS: Dva novinara Rojtersa ranjena kod Severodonjecka

DVA novinara Rojtersa povređena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini Severodonjecka na severoistoku zemlje, potvrdio je za Tas s izvor iz britanske agencije.

Izvor Rojtersa je rekao da je ukrajinska vojska granatirala put i da je pogođen automobil u kojem su se nalazili novinari.

-Mali fragment šrapnela koji je pogodio Aleksandrovu nogu otklonjen je i on može da hoda, a Pavelu je polomljena ruka, rekao je izvor i dodao da se oba novinara nalaze u bolnici u gradu Rubežnoje.

Poginuli od mine na plaži, među njima i dete

U Mariupolju su dva lokalna stanovnika poginula u ekploziji mine na plaži, među kojima je i dete. Obojica su umrli. Detonirali su predmet koji su pronašli.

Nažalost, grad još uvek ima mnogo ne samo mina, već i uređaja prerušenih u kućne predmete koje su nacisti namerno ostavili pre povlačenja.

Granatiran Pervomajsk

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 122 mm na naselje Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici u 17.05 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom), saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Poginuo francuski dobrovoljac na istoku Ukrajine

Jedan francuski državljanin koji se dobrovoljno prijavio da se bori na istoku Ukrajine zajedno sa vojskom te zemlje protiv Rusije, poginuo je tokom borbi, potvrdila je danas portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Ruski napad u pozadinu Zolotoja

Ruska armija nastavila da u sklopu operacije oslobađanja Lisičanska izvodi obuhvatne napade u cilju odsecanja pojedinih jako utvrđenih delova fronta u sistemu odbrane ovog grada, kao što je to u slučaju sa Zalotojem.

Sa tim ciljem dve grupe ojačane oklopno-mehanizovanim sastavima i uz podršku udarnih helikoptera, izvele napad u bok i pozadinu neprijateljskih snaga koje su utvrđene u Zalotoju.

Foto AP

Ruski roboti čiste Mariupolj od mina

Prilikom čišćenja puteva u Mariupolju koriste se robotski sistemi Uran-6, javlja dopisnik RIA Novosti.

-Na ovoj deonici puta u Mariupolju radi robotski kompleks Uran-6. On se bavi deminiranjem. Ovaj sistem vam omogućava da ubrzate rad deminera i spasiti njihove živote. Radi na bezbednoj udaljenosti od operatera, rekao je zamenik komandanta deminera Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije sa pozivnim znakom „Viking“.

Zabranjen Viber u LNR - koriste ga u ratu

Vlada LNR privremeno je zabranila aplikaciju Viber i naložila da se ograniči pristup na teritoriji republike.

Kako se navodi, radi se iznuđenoj meri jer je sve više slučajeva kada se servis koristi kao deo vojne infrastrukture neprijatelja s ciljem pribavljanja podataka o geolokaciji civilne i vojne infrastrukture i napada na njih i civile.

 

Lukašenko: Između Zelenskog i ukrajinske vojske postoji ozbiljan konflikt

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da raspolaže informacijama da između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske postoji „ozbiljan konflikt“.

Kako je rekao, to konflikta je došlo zbog situacije sa Poljskom.

- Poljska želi, vidite li, i tamo, i `vamo. Te hoće da prihvati izbeglice, te neće pa traži pare ili, pak, zahteva da pare u Ukrajinu idu kroz Varšavu. Već su se i dogovorili da Ukrajinu rastrgnu. Međutim, neće im uspeti. U Ukrajini je već, prema mojim informacijama, počeo ozbiljan unutrašnji konflikt - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, do tog konflikta je došlo jer je ukrajinska vojska shvatila da ne može više da ratuje.

- Vojnici najbolje razumeju kako to izgleda ratovati protiv Rusije. Ginu momci. Oni dobro znaju kakve su im mogućnosti i koliko mogu da ratuju. A da nastave da ratuju više ne mogu. Pogledajte samo, Rusija je promenila taktiku - naveo je on.

Osvrnuo se i na problem sa ukrajinskim žitom rekavši da Amerika pokušava da oduzme od Ukrajinaca „poslednje parče hleba“.

- Oni žele da pokradu Ukrajince. Oni će nastaviti da im isporučuju naoružanje, međutim, u zamenu za žito - kazao je.

SAD nisu odgovorile na poziv za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini

Zamenica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland nije odgovorila na poziv parlamentarne komisije za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, saopštila je kopredsednik komisije Irina Jarova.

Ona je objasnila da je zvaničan poziv preko diplomatskih kanala poslat Nulandovoj 25. maja. Prema njenim rečima, u dokumentu je naglašeno da se ignorisanje poziva može smatrati potvrdom aktivnosti državnih struktura SAD u vezi sa osnivanjem biolaboratorija u Ukrajini.

- Mi ne očekujemo priznanje od Nulandove ili Pentagona, ali je očigledno da je u interesu celog sveta da ne dozvoli virusnu i patogenu invaziju SAD u živote drugih zemalja i naroda - ocenila je Jarova.

Kremlj: Nemamo vremenski okvir za referendume o ujedinjenju sa DNR, LNR, Hersonom i Zaporožjem

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da za sada ne postoji nikakav vremenski okvir po pitanju ujedinjenja Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti i Ruske Federacije.

On je, međutim, ocenio da je to veoma ozbiljna tema i da će više informacija po tom pitanju uslediti u doglednoj budućnosti, prenosi Sputnjik.

Peskov je takođe naveo i da svaki novi dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini daje novo iskustvo ruskoj vojsci.

Prethodno se po tom pitanju oglasio šef međunarodnog komiteta Državne dume Rusije Leonid Slucki koji je rekao da bi Hersonska oblast, Donjecka i Luganska Narodna Republika mogle da se ujedine s Rusijom već u julu.

- Ne isključujem mogućnost da se to dogodi već u julu, ne bih da predviđam gde će se to dešavati, ali pretpostavljam da će oslobođene teritorije održati referendum manje, više istovremeno. To bi bilo logično. Računam da bi to moglo da se desi već u julu - rekao je Slucki.

Konašenkov: Kijev snimio lažni film

Kijev je uz finansijsku podršku Velike Britanije snimio „fejk“ film o navodnim borbama protiv ruske vojske u Nikolajevskoj oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, nakon vojnih poraza u Marijupolju i u čitavom Donbasu kijevski režim odlučio je da snimi film kako bi podigao moral svojim vojnicima.

- Film navodno pokazuje visoku efikasnost ukrajinskih neonacista u borbama protiv ruske vojske uz primenu zapadnog naoružanja. Kako bi se unela dodatna dramaturgija snimljene su navodne borbe ukrajinskih nacista protiv daleko većeg broja ruskih vojnika iako ta bitka se nikada nije ni održala - kazao je on, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je dodao i da su u ulozi ruske vojske bili lokalne jedinice teritorijalne odbrane, a zbog nedostatka ruske tehnike u vidu „trofeja“, korišćena su ukrajinska oklopna vozila.

Konašenkov: Uništen ukrajinski PVO „Osa-AKM“, četiri skladišta sa municijom i 13 tenkova

Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana uništila ukrajinski PVO sistem „Osa-AKM“, 13 tenkova, četiri skladišta sa municijom, kao i 26 jedinica specijalne vojne tehnike ukrajinske vojske, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Takođe je rekao i da su uništena dva raketna sistema „Grad“, osam artiljerijskih baterija u blizini naselja Soledar, Dzeržinsk, Jakovljevka i Bahmut, prenosi Sputnjik.

Avijacija je takođe gađala i 37 lokacija gde se nalazila ukrajinska vojska i njena vojna tehnika, uništila jednu radiolokacionu stanicu koja se koristila za kontrolu vazdušnog prostora u Slavjansku, a likvidirano je i preko 360 ukrajinskih neonacista, naveo je.

Sa druge strane, naveo je Konašenkov, ruske protivvazduhoplovne snage oborile su tri ukrajinska drona i tri projektila iz sistema „Uragan“, dok su kopnene snage uništile 650 položaja ukrajinske vojske, kao i centar za upravljanje bespilotnim letelicama.

Ukupno je do sada uništeno 462 ukrajinska višecevna raketna lansera, 186 aviona, 129 helikoptera, 1.087 dronova, 328 raketnih kompleksa, 3.386 tenkova i oklopnih vozila, kao i 3.376 jedinica specijalne vojne motorizovane tehnike.

Kadirov: Šojgu opredelio nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opredelio je nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koji uključuju unapređivanje taktike i dodao da će se tempo operacije ubrzati, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Sergej Kužugetovič opredelio je nove zadatke, koji podrazumevaju unapređivanje dalje taktike. Usvojene mere omogućiće povećanje efikasnosti ofanzivnih manevara i doprineti ubrzanju tempa specijalne operacije - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je takođe objavio da je ministar „iskreno zahvalio našim borcima za njihov doprinos u borbi protiv nacionalističkih i banderovskih formacija“.

Kadirov se u četvrtak u okviru radne posete Moskvi sastao sa Šojguom, a tom prilikom razmotreni su aspekti specijalne operacije i određeni dalji smerovi saradnje.

Zaharova: Rusija spremna da osigura bezbedni izvoz pšenice kad Kijev razminira luke

Rusija je spremna da osigura bezbedni izvoz pšenice i da pruži svu neophodnu pratnju brodovima u Crnom moru nakon što Kijev razminira luke, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Spremni smo da osiguramo sve uslove da se obezbedi izvoz pšenice iz Odese i drugih luka u Crnom i Azovskom moru. U slučaju da se luke razminiraju, mi ćemo osigurati izvoz pšenice i da pružimo pratnju tim teretnim brodovima - rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je takođe naglasila i da je Rusija takođe spremna da izvozi svoju pšenicu svim zemljama kojima je to potrebno.

Evropska unija odobrila nove sankcije

EU je dala odobrenje za nove sankcije protiv Rusije, koje obuhvataju zabranu većeg dela uvoza ruske nafte i kaznene mere protiv vodeće ruske banke Sberbanke, prenosi agencija Rojters.

Brod iz Marijupolja stigao u Rostov

Predstavnik luke u Rostovu saopštio je da je prvi brod iz luke u Marijupolju, koji prevozi metal, stigao u Rostovsku oblast, prenosi Sputnjik.

- Brod iz Marijupolja već je stigao u Rostov. Nalazi se kod Nižegnjilovskog sidrišta i čeka inspekciju carine radi završetka papirologije - istakao je predstavnik.

Počele vežbe ruske Pacifičke flote, 40 brodova i 20 aviona

U Tihom okeanu počele su vežbe ruske Pacifičke flote, na kojima učestvuje preko 40 ratnih brodova i pomoćnih plovila, kao i 20 aviona i helikoptera, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- U toku praktične obuke, udarne grupe će zajedno sa pomorskom avijacijom otkrivati podmornice zamišljenog neprijatelja, uvežbavaće se protivvazdušna odbrana taktičkih grupa brodova, izvodiće se borbene i vežbe obuke sa vazdušnim i ciljevima na moru i vezano za organizaciona pitanja materijalno-tehničke podrške pomorskim snagama - saopštilo je ministarstvo, prenosi TAS S.

U zoni vežbanja trenutno su kontrolni brod „Maršal Krilov“ i fregata „Maršal Šapošnjikov“, zajedno sa velikim protivpodmorničkim brodovima i korvetama, malim protivpodmorničkim brodovima, minolovcima, raketnim čamcima i pomoćnim plovilima, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, vežba se izvodi od 3. do 10. juna, u skladu sa rasporedom obuke Pacifičke flote 2022, prenosi TAS S.

Stoltenberg: Moramo se spremiti za iscrpljujući rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat.

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski savznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Ponovio je da NATO ne želi da ulazi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, ali je istakao da zapadna vojna alijansa ima odgovornost da podrži Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Prema rečima Stoltenberga, većina ratova, najverovatnije i ovaj, će se u nekoj fazi završiti za pregovaračkim stolom, ali ono što se dešava za pregovaračkim stolom je veoma povezano sa situacijom na terenu, na bojnom polju.

Antonov: Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

- Nismo iznenađeni novim ograničenjima - rekao je ambasador, opisujući ih kao „još jednu potvrdu rusofobične histerije Vašingtona“, prenosi TAS S.

- Uvereni smo da će se sa štetnom praksom ograničavanja samo pogoršati globalna pitanja, što će dovesti do novih poremećaja u lancima snabdevanja i uticati na bezbednost hrane. Ekonomske fluktuacije mogu uticati i na Sjedinjene Države - naglasio je Antonov na Telegram kanalu ruske ambasade.

On je još rekao da je Moskva čak i u situaciji kada je pogođena ograničenjima i zabranama, spremna da servisira svoje dugove.

- Uvereni smo da pokušaji da se blokira mogućnost plaćanja za Rusiju neće ostati neprimećena od strane ozbiljnih investitora, podrivajući poverenje u SAD - rekao je ruski ambasador.

Vlada SAD je 2. juna proširila svoje crne liste sankcija Rusiji, dodajući niz zvaničnika, preduzetnika i rukovodilaca kompanija, kao i 16 preduzeća.

Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na crnu listu 71 pravno lice iz Rusije i Belorusije, uključujući brojne brodograditelje i proizvođače aviona, navodi TAS S.

Stremousov: Svi pokušaji kontraofanzive na Herson su propali

Zamenik vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio je da su svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa na tu oblast bili odbijeni i propali su, prenosi Sputnjik.

- Potpuno kontrolišemo teritoriju Hersonske oblasti. Sve izjave na temu zauzimanja teritorija su čist populizam. Sve su to neistine. Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga bili su odbijeni i propali su. Herosnska oblast u okviru svih svojih granica u potpunosti ostaje pod kontrolom vojske Ruske Federacije - istakao je Stremousov.

Ukrajinske snage granatirale naselje Goljmovski 

Rano jutros ukrajinske snage granatirale su naselje Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima za obustavu vatre.

Medvedev: "Odluke donosite trezveno, a ne pod uticajem kokaina"

Ukrajinske vlasti moraju da shvate da im odbijanje pregovora sa Rusijom može doneti gubitak nacionalnog suvereniteta, i da o tome moraju da razmišljaju trezveno, a ne pod dejstvom droga, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev.

- Na kraju krajeva, to preti Ukrajini – odbijanje pregovora u suštini vodi do gubitka nacionalnog suvereniteta. I to je apsolutno očigledno. Vlasti u Kijevu to treba da shvate. I treba da donesu ove odluke o tome da li da nastave pregovore ili da odustanu od njih, ali ne pod uticajem kokaina ili drugih stimulansa koji se tamo koriste, već hladne glave - rekao je Medvedev u intervjuu za Al Džaziru.

On je dodao da je trenutna pozicija Kijeva povezana i sa "žrtvama i razaranjima", a da na kraju Ukrajina može "izgubiti i druge teritorije".

Medvedev je rekao i da se bezbednosna arhitektura u svetu već promenila i da to svi prepoznaju, i da bi posle ruske specijalne operacije u Ukrajini, umesto američko-centričnog, trebalo da se stvori uravnotežen sistem zasnovan na interesima svih zemalja.

- Znate, sve se već promenilo, svet se promenio, i bezbednosna arhitektura se promenila. Svi to prepoznaju - rekao je on.

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA PATROLA RUSA I KINEZA: Avioni iznad Japanskog i Istočnokineskog mora

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)