ŠESTI PAKET SANKCIJA POVEĆAO CENE NAFTE: Fjučersi crnog zlata na berzama poskupeli za više dolara

Srna

31. 05. 2022. u 15:32

CENE nafte povećane su odmah nakon vesti da su lideri zemalja EU dogovorili delimičnu zabranu uvoza ruskog energenta, pa su tako julski fjučersi nafte "brent" poskupeli na londonskoj berzi "ICE fjučers" za 1,65 dolara i dostigli 124,04 dolara po barelu.

ШЕСТИ ПАКЕТ САНКЦИЈА ПОВЕЋАО ЦЕНЕ НАФТЕ: Фјучерси црног злата на берзама поскупели за више долара

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Trgovanje julskim ugovorima završava se danas, a cena avgustovskih fjučersa porasla je za 1,80 dolara i iznosi 119,40 dolara po barelu.

Nakon trgovanja u ponedeljak, julski ugovor je poskupeo za 2,23 dolara i iznosi 119,43 dolara po barelu.

Julski fjučersi nafte VTI /WTI/ poskupeli su na njujorškoj trgovačkoj berzi /NYMEX/ za 3,59 dolara, te cena iznosi 118,66 dolara po barelu.

U petak je nafta VTI poskupela za 0,9 odsto, na 115,07 dolara po barelu, navode ekonomski portali. 

Na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

- Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije, čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije - napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da će se pritisak na Rusiju nastaviti do završetka rata u Ukrajini i da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje SVIFT (SWIFT) transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba "odgovornih za ratne zločine u Ukrajini".

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama