DA SAM ŽIV, PODRŽAO BIH ZELENSKOG: Ukrajinski aktivisti oskrnavili grobove velikana na pariskom Per Lašezu

M.Đorđević

28. 05. 2022. u 10:49

NA čuvenom pariskom groblju Per Lašez osvanule su nalepnice na nekoliko desetina grobova slavnih ličnosti iz prošlosti - na svetloj pozadini, uokvirenoj žuto-plavim šipom, napisane se reči: „Da sam živ, podržao bih Zelenskog“.

ДА САМ ЖИВ, ПОДРЖАО БИХ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјински активисти оскрнавили гробове великана на париском Пер Лашезу

Foto: Printscreen Twitter

Među brojnim mrtvima koji su postali „obožavatelji” ukrajinskog predsednika su, na primer, Edit Pjaf, Napoleonov maršal Mišel Nej, Frederik Šopen, Žan Batist Molijer, Oskar Vajld i Džima Morison.

Odgovornost za političke poruke na groblju preuzela je, kako su naveli u sopstvenom saopštenju, „grupa Ukrajinaca različitog pola, seksualnih opredeljenja i različitih verskih uverenja, koje ujedinjuje politički aktivizam“.

Cilj njihove akcije je, kako su naveli, da "pomognu legendarnim svetskim influenserima u podršci jedinom pravom heroju današnjice.

Grupa je napravila i svoj sajt na kome su izložene fotografije svih grobova koji su na ovaj način oskrvavljeni.

Oni su čak naveli da se ista akcija sprema i na memorijalnom groblju Arlington u SAD, groblju u Holivudu, kao i na groblju Vestminsterske opatije u Britaniji.  

Iako u važećem francuskom Krivičnom zakoniku se ovakva radnja kažnjava kaznom zatvora od godinu dana i novčanom kaznom od 15.000 evra, zvanične reakcije nije bilo.

 

Na društvenim mrežama, međutim, sknavljene grobova ostavilo je veoma ružan utisak. 

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno