VIŠE NEĆE BITI PROPUSTA: Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogle bi da potraju između 5 i 10 godina

B. VLAHOVIĆ

27. 05. 2022. u 20:30

UKRAJINSKA vojska gubi grad po grad na istočnom frontu. Sa zgrade administracije strateški važnog Limana u Donjecku, vijori se ruska zastava.

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПРОПУСТА: Демилитаризација и денацификација Украјине могле би да потрају између 5 и 10 година

Foto AP

Sada je otvoren put ka Slavjansku, udaljenom 15 kilometara od Limana. U Kijevu su svesni da će, ako izgube Slavjansk i Kramatorsk, prodor ruskih snaga biti lak, pa su tamo doveli veliki broj rezervista. Od njih je, međutim, slaba vajda, jer su oskudno naoružani i nisu pripremljeni za rat.


Ukrajinske jedinice su prisiljene da se povlače pod udarom ruskih visokopreciznih raketa. U petak ujutro su gađane pozicije ukrajinske brigade kod mesta Bahmut. Pogođeni su kompleksi "Buk-M1" kao radar za navođenje sistema S-300.


U Kijevu se žale da nisu dobili svu obećanu pomoć, pa opravdavaju svoje poraze nedostatkom oružja i municije. Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar, izjavila je da nemaju dovoljno ni uniformi, jer firme koje su ih šile imaju manjak radne snage. Mnogo radnika tekstilnih fabrika napustilo je Ukrajinu.


Mada je kraj rata u Ukrajini daleko, u Moskvi su počeli da govore o greškama, koje su napravljene na početku specijalne vojne operacije. Prvo je o greškama progovorio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov na forumu "Novi horizonti", na kom su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva Rusije.


Pošto u Ukrajini ratuju specijalci iz Čečenije u sastavu Nacionalne garde Rusije, Kadirova su pitali i o situaciji na frontu. "Na početku su bile greške, ali sada idemo sto odsto po planu", kazao je Kadirov, i dodao da "nije tajna da su krajem februara i početkom marta ne samo Ukrajinci, nego i ruske jedinice imale veliki broj poginulih i ranjenih".


Za razliku od Kadirova, koji nije konkretizovao u čemu se grešilo, o propustima je progovorio penzionisani general-pukovnik Vladimir Šamanov, sada poslanik u ruskom parlamentu.


- Jedna od grešaka ruske armije je bila to što se očekivalo da će je u Ukrajini dočekati sa cvećem. Tu grešku smo osetili prvih pet dana. Danas smo je prevazišli, ali još mnogo toga treba uraditi - kazao je general Vladimir Šamanov. Osim toga, Šamanov je objasnio da je ukrajinski oficirski kadar prošao potrebno obrazovanje i da ga ne treba potcenjivati.


U Ukrajini su sačuvane vojne obrazovne ustanove još iz vremena SSSR. To im je pomoglo da sebe školuju i pripreme oficire, objasnio je Šamanov, i dodao da je teško prognozirati šta će biti u Ukrajini posle specijalne operacije. Na pitanje vidi li Ukrajinu u sastavu RF, general Šamanov je bio potpuno otvoren i precizan.


- Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine može trajati od pet do deset godina. Biće teško i formirati vlast koja se nije okaljala neonacizmom. Ali ako se Ukrajina ne očisti od nacista i ne demilitarizuje, nije potrebna Rusiji da bude u njenom sastavu.


Poslanik ukrajinskog parlamenta Sergej Rahmanjinov izjavio je na kijevskoj TV Ukrajina 24 da dobijanje stranog oružja nije smanjilo broj poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika. Interesantno je da je voditeljka odmah prekinula razgovor očigledno plašeći se da će on izneti podatke koji govore da situacija na bojnom polju nije nimalo optimistička.


Savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, agilni Aleksej Arestovič, koji često daje intervjue, izjavio je da uspesi ruske vojske na frontu prave raskol među ukrajinskim političarima i u društvu. Arestovič kaže da su već sad svi siti rata i situaciju može da izmeni samo ako Zapad da moderno moćno oružje, pomoću kog bi mogla da se poboljša situacija na frontu.


Od februara, iz Ukrajine je prešlo u Rusiju više od 1,2 miliona ljudi. U toj reci izbeglica pokušavaju da se sakriju i oni koji su ratovali protiv Rusa, kao i ukrajinski ekstremni nacionalisti. General Vladimir Kulišov, zamenik direktora pogranične službe Rusije, kaže da su uhapsili oko 250 ukrajinskih nacionalista koji su se predstavljali kao izbeglice koje traže spas u Rusiji.


- Da bi se sprečile terorističke akcije na granici moramo da budemo pažljivi da nam se ne uvuku ukrajinski radikali pod maskom izbeglica - kaže general Kulišov. - Za razliku od Čečenije, gde je veliki broj dobrovoljaca, u nekim republikama je odaziv slab. Vojni sud u Nalčiku u Kabardino Balkariji na jugu Rusije, potvrdio je odluku rukovodstva jedinice Nacionalne garde da se otera iz službe 115 gardista, koji su odbili da idu u Ukrajinu. Njima su podeljeni otkazi zbog kršenja radne discipline i neispunjavanja obaveza. 

PUTINU VERUJE 79 ODSTO RUSA


PREDSEDNIKU Vladimiru Putinu veruje 79 građana Rusije, pokazuje najnovije istraživanje fonda "Javno mnjenje", sprovedeno u 53 ruska regiona. Ne veruje mu 13 odsto, a oko osam procenata nema definisan odgovor. Velika većina građana Rusije veruje Putinu bez obzira na to što ga zapadni mediji i političari neprestano demonizuju. Po novoj studiji, 81 procenat Rusa smatra da Putin dobro obavlja predsedničke poslove. Oko deset odsto ima suprotno mišljenje, a devet procenata ne može da odgovori na to pitanje.

MOSKVA PROTERALA PETORO HRVATA


RUSIJA je proterala pet saradnika hrvatske ambasade u Moskvi, proglasivši ih nepoželjnima kao odgovor na proterivanje saradnika ruske ambasade u Zagrebu. Juče je ambasador Hrvatske Tomislav Car bio pozvan u MIP Rusije i uručena mu je nota u kome je izražen protest zbog optužbi Zagreba za situaciju u Rusiji i pružanje Zagreba vojnoj pomoći neonacističkom ukrajinskom režimu. MIP Rusije je povodom godišnjice uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, 25. maja, izrazio žaljenje što "je Hrvatska vreme izabrala neprijateljsku liniju ponašanja koja je u suprotnosti sa postignutim rezultatima minulih godina".

RUSOFOBIJA


RUSKI šef diplomatije Sergej Lavrov prognozira da će "na Zapadu sadašnja rusofobija bez presedana trajati dugo i na to Rusija treba da bude spremna". Lavrov smatra da je Zapad objavio rat celom ruskom svetu i to ne krije. "Zapad je totalni rat doveo do apsurda. Zabranili su izvođenje dela Čajkovskog, a takođe su pod zabranom veliki ruski pisci Dostojevski, Tolstoj, Puškin. Proganjaju se poznati ruski kulturni delatnici. Zapad je, poslednjih 30 godina, iznosio lepe parole o opštim ljudskim vrednostima, a sada vidimo kolika im je bila cena, jer je Zapad pokazao u suštini kakav je", rekao je Lavrov.

DžONSON: PUTIN NAPREDUJE U DONBASU


BRITANSKI premijer Boris Džonson je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin ostvaruje spor, ali osetan napredak u ukrajinskom regionu Donbasa. "Bojim se da Putin, uz veliku cenu po sebe i rusku vojsku, nastavlja da polako osvaja teren u Donbasu", rekao je Džonson za Blumberg TV. "On nastavlja da postiže postepen, spor, ali bojim se osetan napredak i zato je od apsolutno vitalnog značaja da i dalje pružamo vojnu podršku Ukrajincima", kazao je Džonson.

ZAPOROŽJE PO MOSKOVSKOM VREMENU


ZAPOROŠKA oblast na jugu Ukrajine, prešla na moskovsko računanje vremena, izjavio je član glavnog saveta regionalne uprave Vladimir Rogov. On je rekao da više neće biti pomeranja sata na zimsko i letnje računanje vremena, kao što je bilo dok je region bio pod kontrolom Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!