RAT U UKRAJINI: Snage LNR kontrolišu celu teritoriju republike (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 05. 2022. u 07:19 >> 00:57

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 93. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao je juče da je neophodno da se usvoji šesti paket sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, i da se pripremi sedmi sa još jačim ograničenjima. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je juče rekao da u svom novom strateškom konceptu NATO neće posmatrati Rusiju kao partnera.

РАТ У УКРАЈИНИ: Снаге ЛНР контролишу целу територију републике (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Zapadni novinari snimali lažne fotografije i okrivili Ruse

Francuski volonter koji je bio sa ukrajinskim vojnicima govorio je kako je uhvatio zapadne novinare kako snimaju lažne fotografije i okrivljuju Ruse za štetu koju su granatiranjem napravili ukrajinski vojnici, prenosi Sputnjik.

- Vratiću se na još jedan detalj koji me je šokirao. To je bilo još na samom početku kada smo se nalazili severno od Kijeva. Granatirali su rejon severno od Kijeva. Mi, koji smo bili sa ukrajinskim vojnicima, bili smo u skloništima, a ukrajinski vojnici uzimaju minobacače i gađaju - navodi volonter i dodaje da umesto da granata padne na poziciju na koju treba ili na ruske vojnike, padaju na 100 metara, na teritoriju malog parka.

Na svu sreću, nije bilo žrtava.

Onda govori kako su zapadnim novinarima na engleskom objašnjavali:

- Ovo su tragovi ruskih granata, eto, oni su gađali mesta, na kojima se nalaze civili, park.

Kreće obnova LNR i DNR

Rusko Ministarstvo građevine otvorilo je novo odeljenje koje će se baviti obnovom LNR i DNR, rečeno je Sputnjiku u tom resoru.

Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

Jedna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Tanjug.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju oštećeno osam kuća, kao i gasovod i dalekovodi, prenosi RIA Novosti.

U belgorodskom selu Nehotejevki uvedena je vanredna situacija, a guverner je juče zahtevao potpunu zabranu putovanja u pogranična sela.

 

Dvojici Britanaca i Marokancu preti smrtna kazna

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac, koji su se borili na ukrajinskoj strani u istočnom regionu Donbasa, mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom, saopštile su proruske snage, javila je agencija Interfaks, prenosi Tanjug.

Viktor Gavrilov, zvaničnik u kancelariji glavnog tužioca samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kaže da je krivična istraga završena i da bi imajući u vidu da je rat u toku optuženi mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu, preneo je "Bi Bi Si".

 

Ukrajina dobija još teškog naoružanja iz SAD

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

 

U Marijupolju otkrivena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

U parku u Marijupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona Metalurg pronađena je masovna grobnica sa telima ukrajinskih vojnika, izjavio je danas direktor biroa za sudsko-medicinska ispitivanja Ministarstva zdravlja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Dmitrij Kalašnjikov.

Prema njegovim rečima, vojnici su poginuli u februaru i martu ove godine kada je taj deo grada bio pod kontrolom Ukrajine.

Kalašnjikov je za RIA Novosti rekao da je u grobnici sahranjeno oko 40 vojnika, da je 14 tela je već izvučeno, a 10 obrađeno.

 

Janukovič: "Ukrajina će morati da sedne za pregovarački sto"

Ukrajina će morati da sedne za pregovarački sto sa Ruskom Federacijom, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Državnosti Ukrajine preti potpuno uništenje, zemlja može biti prinuđena da se faktički spoji sa Poljskom, dodao je Janukovič.

Foto: Arhiva VN

 

Granatirano selo Svatovo, poginule dve osobe

Ukrajinske trupe granatirale su selo Svatovo u LNR taktičkim raketnim sistemom Točka-U

Dve osobe su poginule, a osmoro je povređeno, javlja Glavno tužilaštvo LNR.

 

Putin razgovarao sa Nehamerom

Ruski predsednik Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, na njegov zahtev. On je dao ocenu situacije u kontekstu specijalne operacije u Ukrajini i govorio o obezbeđivanju bezbednosti plovidbe u Azovskom i Crnom moru, prenosi Kremlj.

Ruski predsednik je ukazao i na kijevsku sabotažu rusko-ukrajinskih pregovora.

Foto: Jutjub printskrin/Military Plus/Profimedia

 

Pušilin: "Zločini ukrajinskih ekstremista će biti odgovarajuće kažnjeni"

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin istakao je da su zločini i ekstremista i pripadnika Oružanih snaga Ukrajine šokantni i da će biti odgovarajuće kažnjeni. On je naglasio značaj okončanja denacifikacije i ulogu Moskve u planiranoj obnovi uništenih preduzeća, aerodroma, luke u Marijupolju.

- Sve što se odnosi na ratne zločine, uključujući od strane ekstremista i bataljona 'Azov' je šokantno. Sve se kosi sa zdravom logikom i svešću. Ne bih hteo ništa konkretno da izdvojim, mnogo je svedočanstava. Imamo dokaze da su, pored 'Azovaca' i neki pripadnici Oružanih snaga Ukrajine učestvovali u ništa manje monstruoznim ubistvima, silovanjima, sadističkim ubistvima i sl. Možda još i užasnijim. Ali, o svemu tome će se odlučivati na sudu i smatram da će svaki zločin biti odgovarajuće kažnjen - rekao je Pušilin.

 

Kadirov: Milost je jedina stvar koja može pomoći "hrabrim" ukrajinskim ratnicima

Čečenski lider Kadirov je objavio snimke borbi u urbanim sredinama tokom specijalne operacije.

 

- Oni koji su još juče pokidali glasne žice, izjavljujući celom svetu o nepobedivoj ukrajinskoj vojsci, danas više vole da mole vojnu pomoć zapadnih pokrovitelja. Umesto toga, molili bi za milost: to je jedina stvar koja može nekako pomoći njihovim „hrabrim“ ratnicima - rekao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Selo Sladkoe u Donjeckoj oblasti, oslobođeno 7. aprila

 

Snage LNR ušle u Severodonjeck

Snage Luganske Narodne Republike ušle su u Severodonjeck, ukrajinskim trupama je odsečeno povlačenje, rekao je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR.

 

Ukrajinski vojnik: "Naša komanda skriva gubitke"

Ukrajinska vojska je falsifikovala informacije o svojim pripadnicima koji su poginuli u borbama, označavajući ih kao dezertere ili kao nestale u akciji, tvrdi zarobljeni ukrajinski vojnik u video snimku koji je danas objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

- Situacija je bila teška i nismo mogli da sklonimo tela vojnika poginulih u borbi. Do sredine marta dobio sam naređenje od komandanta brigade da iskopam rov širok dva metra i dugačak 50 metara - izjavio je ukrajinski ratni zarobljenik Nikita Lazarenko, objašnjavajući da je u tom rovu sahranjeno oko 50 njegovih saboraca, prenosi TASS.

 

Premijer Rusije: Zapad pokušava da skine Rusiju sa mape sveta

Zapad pokušava da "poništi” Rusiju, da je skine sa mape sveta, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

- Rusiji se uvode ekonomske i humanitarne sankcije, diskriminacija i pritisci se prenose čak i na ruske naučnike, sportiste i kulturne radnike samo zbog toga što štitimo sopstvene nacionalne interese - naveo je Mišustin.

Rusi jačaju položaje u Hersonskoj oblasti

Ruske snage jačaju svoje odbrambene položaje u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koja se nalazi severno od Krima, dok svakodnevno granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, izjavio je danas guverner te oblasti Henadij Laguta na konferenciji za medije.

On je naveo da je humanitarna situacija u pojedinim delovima regiona kritična i da je ljudima "gotovo onemogućeno da napuste okupiranu teritoriju", prenosi Rojters.

Laguta je dodao da je konvoju od 200 automobila, koji je krenuo u sredu, omogućen prolaz, navodi Rojters.

Nehamer najavio razgovor sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da danas popodne planira da održi telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom.

Nehamer je rekao da je danas već razgovarao sa predsednicima Ukrajine i Turske.

Zastrašujuća "malka" dejstvuje po Ukrajincima

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak aktivnosti artiljerijske jedinice u čijem naoružanju se nalazi haubica od 203 mm - "Malka".

Na snimku se vidi paljba artiljerijske baterije, rad posade, punjenje topova, a zatim novi plotuni.

- Dejstvujemo po ljudstvu, neprijateljskoj vatrenoj moći i objektima, kao što su bunkeri. Dovoljan je jedan projektil - i bilo da je u pitanju trospratnica, petospratnica ili bunker - uništićemo ga - rekao je Artur, pripadnik posade artiljerijske jedinice.

Rusija proteruje pet hrvatskih diplomata

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome danas je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije. Kako je navedeno u saopštenju, proglašenje diplomata za "persona non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Hrvatskom ambasadoru je u ruskom ministarstvu uložen oštar protest zbog, kako je navedeno, neosnovanih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i zbog pružanja vojne pomoći Kijevu. Hrvatska je u aprilu proterala 24 ruske diplomate zbog ruske vojne intervencije protiv Ukrajine.

Zelenski: Kijev nije voljan da priča sa Putinom, ali...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio.

- Postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. Ne govorim da je naš narod voljan da priča sa Putinom, ali moramo da se suočimo sa realnošću onoga što prolazimo svi zajedno - kazao je Zelenski tokom obraćanja indonežanskim intelektualcima, preneo je Rojters.

Meljnik: Berlin ostavlja Ukrajinu na cedilu

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik razočaran je govorom nemačkog kancelara Olafa Šolca na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Berlin vojno ostavlja Ukrajinu na cedilu - podvukao je Meljnik za dnevnik "Bild“.

On je istakao da su u Kijevu mnogo više očekivali, da su priželjkivali da Šolc najavi kako će nemačka vlada pružiti obimnu pomoć Ukrajini kako bi pobedila ovaj rat.

- Nažalost, toga nije bilo, pre svega u vezi sa hitnim isporukama teškog naoružanja iz Nemačke - kazao je Meljnik.

Američki brodovi uplovili u Baltik

Brodovi američke mornarice "Gravely" i "Gunston Hall" i brod francuske mornarice "Latouche-Tréville" danas stižu u Helsinki na vežbe - gde će ostati do 30. maja, saopštila je finska vojska. 

Prethodno je u Finsku stigao i brod nemačke mornarice "Sachsen".

Kavoli: Nema potrebe za dodavanjem američkih kopnenih snaga u Švedskoj ili Finskoj

Zalaganje Švedske i Finske da se pridruže NATO-u neće zahtevati dodavanje više američkih kopnenih snaga u obe zemlje, rekao je senatorima u četvrtak američki general nominovan da preuzme evropsku komandu. General armije Kristofer Kavoli primetio je da će se vojne vežbe i povremene rotacije američkih trupa verovatno povećati i da će povećani vojni fokus verovatno i dalje biti usmeren na istočnu Evropu, navodi se u izveštaju Asošiejted presa.

- Težište NATO snaga se pomerilo na istokU zavisnosti od ishoda sukoba, možda ćemo to morati da nastavimo još neko vreme -  rekao je Kavoli senatskom komitetu za oružane snage.

Ruski tenki preživeo udar "džavelina"

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se ruski tenk T-72B3 koji je pogođen protivtenkovskom raketom "džavelin".

Tenk je navodno "preživeo" napad pošto je reaktivni oklop na kupoli tenka aktiviran u trenutku udara, ali je jedan član posade povređen i hospitalizovan.

Nije poznato kada je tačno snimak nastao.

Rusija: SAD da se vrati dijalogu o nesirenju OMU

Rusija je pozvala Vašington da se vrati profesionalnom i obostrano korisnom dijalogu o neširenju oružja za masovno uništenje (OMU), saopštila je ruska ambasada u SAD, komentarišući izjavu zamenice državnog sekretara Amerike za kontrolu oružja i međunarodnu bezbednost Boni Dženkins.

- Primetili smo opaske Boni Dženkins, koji su namešteni vremenski da se poklope sa otvorenim konsultacijama u okviru Sveobuhvatnog pregleda statusa implementacije rezolucije 1540 SB UN, koja je jedna od ključnih instrumenata u borbi protiv širenja OMU - naveli su iz ruske ambasade, preneo je TAS S.

Iz dipomatske misije Rusije naveli su da je Moskva ponovo "neosnovano označena kao pretnja za međunarodnu bezbednost", kao i da "ne bi trebalo da se raspiruje rusofobija", objavljeno je na Telegram kaanalu.

Gardijan: Zvaničnici u Ukrajini priznali da Rusija ima "prevlast" u borbama 

Kako izveštava Gardijan, zvaničnici u Ukrajini su priznali da Rusija ima "prevlast" u borbama na istoku zemlje, pošto su se ukrajinske snage povukle sa nekih svojih pozicija u regionu Donbasa. Usred izveštaja da su Ruske snage uglavnom zauzele Liman, mesto važnog železničkog čvora, ukrajinski generalštab je izvestio da ruske snage takođe napreduju na Severodonjeck, Bahmut i Avdijevku.

Guverner Luganske oblasti, Sergej Hajdaj, rekao je da je samo 5% regiona sada u ukrajinskim rukama – manje u odnosu na oko 10% pre nešto više od nedelju dana – i da se ukrajinske snage povlače u nekim oblastima.

- Jasno je da se naši momci polako povlače na više utvrđene položaje – moramo da zadržimo ovu hordu - rekao je Hajdaj. Nagoveštavajući dalje povlačenje, rekao je da je moguće da će vojnici napustiti „jedno naselje, možda dva. Moramo da dobijemo rat, a ne bitku.”

SAD šalju raketne sisteme dugog dometa u Ukrajinu?

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se sprema da pojača oružanje Ukrajini, tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Administracija razmatra slanje sistema kao deo većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, što bi moglo da se obelodani sledeće nedelje, preneo je CNN.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog, zatražili su prethodnih nedelja od SAD i njenih saveznika da im obezbede višecevni raketni sistem.

Ministarstvo odbrane Britanije: Ruske snage okružuju Severodonjeck i Lisičansk

Ruske kopnene snage nastavljaju sa pokušajem da opkole Severodonjeck i Lisičansk, nakon što su nedavno zauzele nekoliko sela severozapadno od Popasne, saopštilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem izveštaju.

- Rusija vrši pritisak na Severodonjeck, iako Ukrajina zadržava kontrolu nad višestrukim branjenim sektorima, uskraćujući Rusiji punu kontrolu nad Donbasom. Ruska južna grupacija snaga (SGF) verovatno ostaje zadužena da okupira južnu teritoriju Ukrajine. Poslednjih dana Rusija je verovatno premestila tenkove T-62 iz skladišta u zonu odgovornosti SGF-a. T-62 će skoro sigurno biti posebno ranjivi na protivtenkovsko oružje i njihovo prisustvo na bojnom polju naglašava nedostatak moderne, borbeno spremne opreme u Rusiji - navodi ministarstvo.

Bela kuća: Nema razgovora o ublažavanju sankcija Rusiji zbog žita 

Bela kuća je saopštila da nema razgovora o ublažavanju sankcija Rusiji kako bi se regulisao izvoz žitarica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i italijanski premijer Mario Dragi razgovarali su juče o načinima da pomognu u ublažavanju međunarodne krize sa hranom, preneo je Rojters.

Kremlj je saopštio da bi to pitanje moglo da se reši samo ako im Zapad ukine sankcije.

Ukrajinci napuštaju Liman 

Gradić Liman u Donbasu, za koji se poslednjih dana vode teške borbe, je navodno konačno pao u ruske ruke.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vide ukrajinski vojnici koji u brzini napuštaju ovaj gradić.

Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je naveo da su u cilju bezbednog izlaska stranih brodova iz luka Odesa, Nikolajev, Černomorsk, Herson, Očakova i Južni na otvoreno more Oružane snage Rusije korigovale trasu humanitarnog koridora, koji od 27. marta funkcioniše u Crnom moru, prenosi Interfaks.

Naveo je da će od danas pomorski humanitarni koridor biti dužine 139 nautičkih milja i širine tri milje i da će biti otvoren svakog dana od 08 do 19 sati po moskovskom vremenu.

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

Vlada Rusije prihvatila je predlog Ministarstva inostranih poslova za otvaranje ispostave ruske ambasade u Republici Srpskoj.

Ispostava ambasade biće u Banjaluci, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi RIA Novosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024