AMERIKANCI NEĆE DA RATUJU PROTIV RUSA: Pentagon – Vojska ne ide u Ukrajinu, još nije stiglo naređenje za odlazak u Finsku i Švedsku

P. Z. S. / ria.ru

19. 05. 2022. u 22:04

AMERIČKE trupe neće biti poslate u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, stav američkog rukovodstva po ovom pitanju se nije promenio, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Džon Kirbi.

АМЕРИКАНЦИ НЕЋЕ ДА РАТУЈУ ПРОТИВ РУСА: Пентагон – Војска не иде у Украјину, још није стигло наређење за одлазак у Финску и Шведску

Foto: EPA

-Predsednik Džo Bajden je jasno stavio do znanja da se američke trupe neće boriti u Ukrajini. Taj stav se nije promenio, rekao je Kirbi tokom redovnog brifinga odgovarajući na povezano pitanje.

Portparol Pentagona Džon Kirbi prokomentarisao je u četvrtak mogućnost slanja američkih trupa u Švedsku i Finsku, rekavši da je dijalog sa ovim zemljama u toku i da još nije doneta konačna odluka.

-Ove diskusije su u toku i još uvek nismo doneli konačnu odluku, rekao je Kirbi tokom brifinga upitan da proceni izglede za slanje američkih vojnih snaga u obe skandinavske zemlje.

Istovremeno je dodao da Vašington snažno podržava aplikacije obe zemlje za ulazak u NATO i spreman je da im pomogne u obezbeđivanju bezbednosti dok se razmatraju njihove kandidature.

-Uvereni smo da ćemo moći da ih obezbedimo, ako postoji potreba za bilo kakvim konkretnim bezbednosnim garancijama, rekao je Kirbi.

Finska i Švedska su u sredu predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijave za pridruživanje alijansi.

Rusija je više puta primetila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, NATO ima agresivan karakter. Istovremeno je napomenuo da ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je u razgovoru sa finskim kolegom Saulijem Niinisteom istakao da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti bilo pogrešno, jer nema pretnji po bezbednost Finske. Prema njegovom mišljenju, promena spoljne politike zemlje mogla bi da se negativno odrazi na rusko-finske odnose, koji su dugi niz godina građeni u duhu dobrosusedstva i partnerske saradnje i bili na obostranu korist.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili