PESKOV O ULASKU FINSKE I ŠVEDSKE U NATO: Pretnja za Rusiju, pojačaćemo svoju bezbednost

M.Đorđević

12. 05. 2022. u 12:13

ULAZAK Finske u NATO će podrazumevati razvoj mera Rusije da obezbedi svoju bezbednost, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Ruske Federacije.

ПЕСКОВ О УЛАСКУ ФИНСКЕ И ШВЕДСКЕ У НАТО: Претња за Русију, појачаћемо своју безбедност

Foto: EPA

Kremlj je danas saopštio da je Finski korak ka učlanjenju u NATO "definitivno" pretnja za Rusiju i da širenje Severnoatlantskog vojnog bloka neće načiniti svet stabilnijim.

Odgovarajući na pitanje kakav praktičan odgovor se može očekivati od Rusije, Peskov je napomenuo da će sve zavisiti od toga kako će se taj proces proširenja ispoljavati u budućnosti, koliko će se vojna infrastruktura pomeriti bliže granicama Rusije. 

- Naravno, ako se sećate, postoji aktuelno uputstvo predsednika i vrhovnog komandanta da se izradi spisak mera za jačanje naših zapadnih bokova u vezi sa jačanjem istočnog krila NATO-a. NATO ulazi u naš pravac. Stoga će, naravno, sve ovo postati elementi za posebnu analizu i razvoj neophodnih mera za balansiranje situacije i osiguravanje naše bezbednosti - rekao je Peskov.

On je takođe napomenuo da vlastima zemlje treba postaviti pitanje zašto je Finska promenila stav i napustila vanblokovski status.

- Znate da se Finska pridružila neprijateljskim koracima koji su preduzeti unutar EU prema našoj zemlji. To ne može a da ne izazove žaljenje - dodao je pres-sekretar šefa države.

Prethodno su finski predsednik i premijer Sauli Niiniste i Sana Marin u zajedničkom saopštenju naveli da Finska treba bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO. 

Prema njihovom mišljenju, članstvo u alijansi će ojačati bezbednost Finske.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije