RAT ĆE POSTATI REALNOST ZA RUSKE GRADOVE: Crna prognoza - pojavila se nezamisliva pretnja za opstanak Rusije

M.Đorđević

12. 05. 2022. u 09:59

U narednim mesecima rat može postati realnost za velike ruske gradove, izjavio je za portal Ukraina.ru ruski politikolog Sergej Stankevič.

РАТ ЋЕ ПОСТАТИ РЕАЛНОСТ ЗА РУСКЕ ГРАДОВЕ: Црна прогноза - појавила се незамислива претња за опстанак Русије

Foto: Printskrin

Za upotrebu nuklearnog oružja pojavio se izuzetno ozbiljan razlog, koga ranije nije bilo: pojavila se ranije nezamisliva direktna pretnja za Rusiju, rekao je politikolog Sergej Stankevič u intervjuu za Ukraina.ru.

On je podsetio da je 16. aprila u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj stvorena međunarodna vojno-politička koalicija od četrdeset zemalja, koja čini sve za „pobedu Ukrajine u ratu“.

- Zamislite samo: nastala je koalicija od četrdeset zemalja koje rade na vojnom porazu Rusije. Može se tvrditi, iako sa rezervom, da se situacija postepeno degradira u svetski rat, rekao je on.

Druge okolnosti guraju na isti zaključak, smatra on. Na primer, usvajanje „Zakona o zajmu“ u SAD, koji dozvoljava da se potroši preko 20 milijardi dolara za šest meseci na sveobuhvatno ponovno naoružavanje Ukrajine.

- Avijacija, rakete, topovi i raketna artiljerija mogu se koristiti za prenošenje rata na teritoriju Rusije. Na primer, američki MLRS „Hajmars“, obećan Kijevu, ima domet gađanja do 300 kilometara. U međuvremenu, od granice Ukrajine do Belgoroda 37-40 km, do Brjanska, Kurska i Rostova 155-162 km, do Voronježa 210-215 km, objasnio je politikolog.

Zbog toga bi, naveo je, u narednim mesecima rat mogao da postane realnost za velike ruske gradove, jer Ramštajn i Lend-liz znače da SAD i njeni saveznici prelaze na direktno učešće u ratu protiv Rusije.

- U političkoj retorici na visokom nivou govori se o mogućoj posleratnoj podeli Rusije, o oduzimanju određenih teritorija. Sve ovo liči na istu „egzistencijalnu“ (odnosno smrtnu) pretnju, koja u ruskim doktrinarnim dokumentima služi kao osnova za upotrebu nuklearnog oružja, rezimirao je ekspert.

BONUS VIDEO: PARADA ZA DAN POBEDE: Ruske oklopne jedinice pripremaju se za defile na ulicama Moskve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić