RAT U UKRAJINI: Digli branu u vazduh? Priprema se kontraofanziva Kijeva na Izjum; Ukrajina pred gubitkom Donbasa (FOTO, VIDEO)

Novosti online

11. 05. 2022. u 07:15 >> 01:09

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 77. dan. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Дигли брану у ваздух? Припрема се контраофанзива Кијева на Изјум; Украјина пред губитком Донбаса (ФОТО, ВИДЕО)

Foto AP

Ukrajinci zauzeli selo izbili na granicu sa Rusijom?

Prema nepotvrđenim informacijama, Oružane snage Ukrajine stigle su do državne granice sa Belgorodskom oblašću, zauzevši Ternovoe (između Lipca i Rubižnog). U Kazačijem Lopanu, severno od Lipceva i na istočnoj obali Severskog Donca, ostaje kontrola Oružanih snaga RF.

 

Evakuacija sela u Rusiji

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da će selo Solohi, koje je danas bilo meta napada sa ukrajinske teritorije biti evakuisano.

U napadu je poginula jedan osoba, dok je šest povređeno.

 

Pripremaju se nove provokacije

Ukrajinski militanti planiraju da sruše Kajdakski most na izlazu iz grada Dnjepar u trenutku kada ruska vojska i vojska Donjecke Narodne Republike (DNR) uđu kako bi ih optužili da uništavaju infrastrukturne objekte, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Nemačka plaća gas u rubljama

Premijer Italije Mario Dragi saopštio je da je nemačka gasna kompanija VNG uplatila Gasprombanci evre radi konverzije u rublje i dalje otplate računa za gas, piše Newsunrolled.

 

Pentagon traži kontrolu oružja od Kijeva

Sjedinjene Američke Države zahtevaju od Kijeva da kontroliše gde se nalazi oružje koje im Amerika isporučuje, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Oružje sa Zapada spremno za isporuku u Ukrajini, Foto AP

 

Digli branu u vazduh?

Mediji javljaju da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u području Avdejevke, Donjecka Narodna Republika. Za sada nema drugih detalja.

 

Uništen tenk, haubica i BVP

Narodna milicija DNR saopštila je da su vojne republike od početka dana uništile 18 ukrajinskih nacionalista, tenk, protivavionski top ZU-30 i borbeno vozilo pešadije.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su uništili 18 ukrajinskih nacionalista, jedan vatreni položaj haubica D-30, jedan tenk, jedan protivavionski top ZU-30, jedno borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila. Zarobljen je jedan tenk, jedno borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila i dva kamiona“, navodi se u poruci na Telegram kanalu Narodne milicije.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

 

Granatirana Gorlovaka sa projektilima 152mm

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u sredu uveče, ispalivši četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je u sredu predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Putin dodelio zvanje "gardijska" 15. motorizovanoj brigadi

Predsednik Rusije je delovanje 15. zasebne Aleksandrijske motorizovane brigade tokom specijalne operacije u Ukrajini nazvao uzorom za ispunjavanje vojne dužnosti, saopštio je Kremlj.

Putin je pre neki dan brigadi dodelio zvanje „gardista“.

Ukrajinski militanti uče iz iskustva sirijskih islamista

Formacije lojalne kijevskom režimu postavile su protivvazdušni top S-60 na šasiju kamiona.

Takve zanate su aktivno koristili militanti tokom građanskog rata u Siriji.

 

Kadirov o uhpesima vojske LNR i čečenskih trupa

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je na Telegramu da je u ofanzivi u Luganskoj Narodnoj Republici likvidirano preko 200 ekstremista, te da je onesposobljeno više od 10 jedinica vojne tehnike.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Takođe je dodao da je tokom iznenadnih ofanzivnih dejstava duž cele linije fronta borci jedinice „Ahmat“ zajedno sa drugim korpusom Narodne milicije LNR probili odbranu i preuzeli kontrolu nad naseljenim mestima Južni i Vojevodovka, a takođe je u potpunosti oslobođena barutana „Zarja“. Čečenski lider je istakao da se „kontakt linija vrlo brzo pomera u dubinu teritorije Ukrajine“.

 

Moravjecki: Ruski svet izjeda svet kao rak

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Zapad da uništi „ruski svet“. Ruski svet je rak koji izjeda, ne samo veći deo ruskog društva, već preti i celoj Evropi.

 

Zvanični gubici Nacionalne garde Ukrajine

Nacionalna garda Ukrajine dala podatke o gubicima tokom ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Prema zvaničnim podacima: 501 militant je ubijen, a 1.697 je povređeno, rekao je Aleksej Nadtočij, jedan od lidera NSU.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

 

Donbas će pasti ako...

Kako bi sprečili pad Donbasa u toku je, kako pišu ruske društvene mreže pregrupisavanje snaga na Izjumskom pravcu:


Zbog teške situacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, odlučeno je da se deo snaga 14. brigade preusmeri u rejon reke Severski Donec.

Supruge vojnika iz Azovstalja traze pomoć pape

Supruge dvojice od preostalih ukrajinskih boraca opkoljenijh u čeličani Azovstalj u Marijupolju zamolile su danas papu Franju da im pomogne da odu iz zemlje jer, kako su rekle, "pad u rusko zarobljeništvo nije opcija".

 

Ponovo raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe ponovo su pucale na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici iz VBR-a Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (ZCCC).

 

Američke haubice u upotrebi na frontu

Ukrajina već koristi američke haubice 155 mm i drugo zapadno oružje u borbi, rekla je zamenica ministra odbrane Ana Malar.

Krajem februara Pentagon je saopštio da će nova tranša američke vojne pomoći Ukrajini uključivati haubice i bespilotne letelice kalibra 155 mm.

-Pored koplja i Stingersa, već se koriste američke haubice kalibra 155, a proces prijema zapadnih oklopnih vozila i drugog naoružanja se nastavlja“, rekao je Maliar na brifingu u sredu.

Foto USMC

 

Turska kupuje rakete za F-16, Kongres mora da odobri

Turska je dostavila zahtev vredan 400 miliona dolara za nabavku projektila i radara za njenu lovačku flotu aviona F-16 o kojoj će Kongres raspravljati prenose mediji.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 16.30 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) pucale su na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet raketa iz VBR-a Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Ukrajinski avioni pojačali napade

U protekla dva dana pojačana je aktivnost taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson i Harkov.

Juče je izvršeno 5 naleta aviona Su-25, Su-27 i MiG-29 iz vazduhoplovnih baza Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj i Vasilkov u Kijevskoj oblasti do oblasti ​​Nikolajeva i Snigirevka.

Sa aerodroma Dnjepropetrovsk do oblasti Barvenkova ima 11 letova MiG-29 i Su-25.

Foto: Printscreen Yutube

Granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska je u sredu gađala Kujbiševsku oblast Donjecka, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Pogođeno skladište sa amonijum nitratom u blizini Kramatorska

Skladište sa amonijum nitratom oštećeno je u blizini Kramatorska kao rezultat žestokih borbi ukrajisnke i ruske vojske.

"Nema neposredne opasnosti po živote stanovnika, ali rukovodstvo gradske vojne uprave traži da se ograniči boravak na otvorenom i zatvore prozori na jedan dan", navodi se u poruci.

Rusija ne želi rat u Evropi 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva ne želi rat u Evropi, ali da zapadne zemlje priželjkuju poraz Rusije u njenoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

- Ako vas brine mogućnost rata u Evropi - mi to uopšte ne želimo, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Muskatu nakon razgovora sa kolegom iz Omana.

Lavrov je dodao da je činjenica da "Zapad konstantno i uporno govori da je u ovoj situaciji neophodno da Rusija bude poražena" i da svako treba sam da izvuče zaključke iz toga.

Šef ruske diplomatije rekao je da Moskva ima dovoljno kupaca za svoje energente i da treba pustiti zapadne zemlje da plaćaju veće cene. 

Sergej Lavrov, Foto AP

Guteres: Biće mirovnih pregovora o Ukrajini,ali ne tako brzo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da će doći vreme kada će biti mogući mirovni razgovori oko Ukrajine, ali je dodao i da ne očekuje da bi to moglo da se desi u skorije vreme.

- Ovaj rat neće trajati doveka. Biće vremena za mirovne pregovore, kazao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksander van der Belenom, preneo je Rojters.

On je, takođe, rekao da ne vidi da bi to moglo da se desi u bliskoj budućnosti.

EK radi na tome da izbegavanje sankcija bude kažnjivo

Evropska komisija predložiće za dve sedmice da se izbegavanje sankcija Rusiji smatra krivičnim delom u Evropskoj uniji, kao i da države članice mogu da konfiskuju zaplenjenu rusku imovinu, rekli su danas za Politiko neimenovani zvaničnici upoznati s predlogom.

Kako navodi portal, Komisija će podneti predlog u formi odredbe sporazuma koji omogućava zemljama članicama da, u koordinaciji s Evropskim parlamentom, "uspostave minimum pravila koja se tiču definicije krivičnog prekršaja i sankcija, u oblasti počinjenog ozbiljnog krivičnog dela s prekograničnom dimenzijom".

To će, zauzvrat, omogućiti državama EU da imaju zakonski osnov za zaplenu zamrznute imovine, rekla su dva zvaničnika na koja se poziva Politiko.

Gas skuplji 4,0% u Evropi zbog odluke Ukrajine da obustavi protok

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 1.100 dolara za hiljadu kubika, pošto je Ukrajina suspendovala protok dela ruskih isporuka preko tranzitne stanice Sohranovka, prema podacima sa platforme londonske ICE berze.

Cena gasa za junsku isporuku (fjučers ugovori) na holandskom TTF čvorištu je porasla za 4,0 posto na dnevnom nivou, na 1.124 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 103 evra po megavat-satu (MWh), prema trenutnom kursu evro/dolar, izvestio je Tass.

Pušilin: U Azovstalju više nema civila

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas da u čeličani Azovstalj u Marijupolju više nema civila.

- Prema našim informacijama, tamo više nema civila, tako da nam ruke više nisu vezane, rekao je Pušilin, prenosi Tass.

Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je juče da je u čeličani zarobljeno još najmanje 100 civila, kao i određeni broj ranjenih ukrajinskih boraca.

 

Melnik: Merkel bi mogla da bude posrednik

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik smatra da bi bivša nemačka kancelarka Angela Merkel mogla da posreduje u sukobu Rusije i Ukrajine.

- Nažalost Merkel je očigledno odlučila da se ne meša u dnevnu politku. Ako bi osetila potrebu da može da nam pomogne, da završimo ovaj đavoljski rat, dobrodošla je, posebno zato što je negovala decenijama odnos poverenja sa Vladimirom Putinom, objasnio je Melnik u intervjuu nemačkom dnevniku „Merkur“.

Nemačka: Snabdevanje gasom iz Rusije stabilno za sada

Nemačko snabdevanje gasom iz Rusije trenutno je i dalje bezbedno, saopštilo je Ministarstvo ekonomije, nakon što je presušio dotok ruskog gasa u Evropu preko jedne važne tranzitne stanice u Ukrajini.

- Pažljivo pratimo situaciju. Krizni tim za gas i operateri mreže gasovoda takođe prate situaciju. Snabdevanje Nemačke je trenutno i dalje bezbedno, navelo je nemačko ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

Dombrovskis: Rat će usporiti, ali nece zaustaviti rast EU

Rat u Ukrajini će usporiti ekonomski rast Evropske unije, ali ga neće zaustaviti, izjavio je danas evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis u Marakešu na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Dombrovskis, kako preonsi Rojters, rekao da je EU spremna da produži suspenziju uvoznih carina i kvota za celokupan uvoz robe iz Ukrajine i da priprema plan za smanjenje svoje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Peskov: Stanovnici regiona da odluče da li će Hersonska oblast ući u sastav Rusije

Stanovnici Hersonske oblasti moraju sami da odluče da li će region postati deo Rusije, ali ovo pitanje mora biti jasno verifikovano, imati pravno opravdanje i biti legitimno, kao u slučaju Krima, rekao je sekretar za štampu predsednika Ruska Federacija Dmitrij Peskov.

Ukrajinci objavili da su srušili dron kakav je pao na Zagreb

Ukrajinska vojska saopštila je da su oborili sovjetsku izviđačku bespilotnu letelicu Tu-141 i svoje tvrdnje potkrepila snimkom. Isti tip drona u martu je pao u Zagrebu.

Herson želi u sastav Rusije

Rukovodstvo Hersonske oblasti želi da apeluje na predsednika Vladimira Putina na prijem regiona u sastav Rusije.

Ovo prenosi TASS pozivajući se na zamenika načelnika regionalne vojno-civilne administracije (VGA) Kirila Stremousova.

Ranije je saopšteno da Hersonska oblast namerava da se integriše u Rusiju. Prema rečima Stremousova, vlasti ne planiraju održavanje referenduma i stvaranje republike.

Medvedev:Paket pomoći za cilj ima nastavak proksi rata

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev ocenio je danas da je paket pomoći od 40 milijardi dolara, koji je Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio Ukrajini, ima za cilj nastavak rata preko posrednika (proksi rata) protiv Moskve, kao i nanošenje teških gubitaka Rusiji i ograničenje njenog ekonomskog razvoja i političkog uticaja u svetu.

Medvedev je na Telegramu poručio da SAD neće uspeti da ograniče ekonomski razvoj Rusije i njen politički uticaj u svetu, prenosi TAS S.

Rusi navode da su stigli do granica LNR

Ruski borci u istočnoj Ukrajini stigli su do administrativne granice Luganska, prenela je danas DPA pozivajući se na ruske izvore.

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je "očišćen" od ukrajinskih snaga, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Sa druge strane, guverner Luganska Sergej Hajdaj je ruske tvrdnje opisao kao "fantaziju".

"Ukrajinske snage morale su da se povuku iz Popasne, ali Rusi nisu probili našu obranu", naveo je on.

Ruske oružane snage objavile su svoj dnevni izveštaj

Tokom noći smo pogodili 93 objekta, uključujući dva zapovedna mesta i tri skladišta municije ukrajinske vojske, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U udaru je ubijeno više od 280 nacionalista, a onesposobljeno je 59 jedinica vojne opreme.

Sistemi protivazdušne obrane uništili su tokom noći devet ukrajinskih bespilotnih letelica, saopšteno je iz Moskve.

Borelj kritikuje protivnike slanja oružja Kijevu

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da ne razume protivnike isporuke naoružanja i upitao da li bi oni želeli da vide „Ukrajince da kleče pred Rusima“.

Foto AP

Borelj je, u intervjuu za „Frankfurter Algemajne cajtung“, naglasio da ne razume da se protive isporukama naoružanja uz argument da bi to produžilo rat.

- Pitam te ljude „da li vam je važno kako će se završiti rat? Treba li Ukrajinci da kleče pred Rusima?“ - upitao je on.

Ukrajinski Naftogaz o prelasku na novu rutu za ruski gas

Direktor ukrajinskog Naftogaza izjavio je danas da ne može da potvrdi tvrdnje ruskog Gasproma da nije tehnički izvodljivo da tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije bude premešten na novu ulaznu stanicu.


"Ne možemo da potvrdimo tvrdnje Gasproma da je tehnički nemoguće da se tranzit premesti iz (merne stanice) Sohranovka na Sudžu", naveo je Jurij Vitrenko na Tviteru.

Zaharova:Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju.

- Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku, rekla je ona za Radio Sputnjik, prenosi agencija TASS.

Rus pristalica Desnog sektora, planirao teroristički napad za Dan pobede

U Kalinjingradu je priveden pristalica ukrajinske organizacije "Desni sektor", koji je pripremao teroristički napad uoči proslave Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, javljaju ruske RIA Novosti, pozivajući se na navode Federalne službe bezbednosti.

Kako navode, reč je o ruskom državljaninu koji je planirao da izvrši teroristički napad na vojno osoblje jedne od jedinica Ministarstva odbrane Rusije.

Istraga je pokazala da je osumnjičeni trebalo da nakon napada ode u Ukrajinu kako bi učestvovao u sukobima sa ruskom vojskom.

 

Alaudinov: Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubežno

Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubežno u Donbasu praktično su blokirani u fabrici "Zarja", saopštio je danas novinarima pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

- U suštini, svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem fabrike Zarja. Imali smo zadatak da od levog boka fabrike Zarja do Kudrjašovke očistimo od tih uporišta i punktova koji su tamo bili, da ne bismo iza sebe ostavili neprijatelja. Mi smo ovaj zadatak već izvršili, naše snage i sredstva su praktično blokirali fabriku Zarja, precizirao je Alaudinov, prenosi Sputnjik.

Istakao je da je ova operacija izvedena zajedno sa snagama samoproglašene Luganske Narodne Republike i da su sada Narodna milicija LNR i vojnici specijalnih snaga "Ahmat" Čečenske Republike stigli do sela Vojevodovka.

Putin čestitao dan DNR: Uveren sam u zajedničku pobedu

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan Donjecke Narodne Republike lideru Denisu Pušilinu, istakavši da je uveren u zajedničku pobedu.

- Uveren sam da će naši zajednički napori omogućiti da savladamo svaku prepreku i ostvarimo pobedu, navodi se u telegramu predsednika Rusije objavljenom na sajtu Kremlja, prenosi agencija TAS S.

Narudžbine za tranzit rukog gasa preko Ukrajine pale na nulu

Nominacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za 11. maj pale su na nulu mernoj stanici Sohranovka, pokazuju današnji podaci ukrajinskog operatera gasovoda, nakon upozorenja Kijeva da će prekinuti snabdevanje tom rutom, javlja Rojters.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu.

Bugarska će od juna dobijati tečni prirodni gas iz SAD-a

 Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD-a, što će joj pomoći nakon što je ruski Gasprom prekinuo isporuke, saopštila je danas vlada u Sofiji. Aranžman je dogovoren na sastanku bugarskog premijera Kirila Petkova i potpredsednice SAD-a Kamale Haris u Vašingtonu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

- Dogovorene su realne isporuke tečnog prirodnog gasa Bugarskoj od juna po cenama nižim od Gaspromovih, piše u saopštenju bugarske vlade, bez navođenja konkretnih detalja.

Pentagon: Ruski raketni udari ne utiču na isporuke zapadnog oružja Ukrajini

Potparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi izjavio je da ruski raketni udarinisu omeli isporuke zapadnog oružja Ukrajini

- Nije bilo uticaja… na protok i slanje vojne opreme i naoružanja u Ukrajinu, rekao je Kirbi, a prenosi TASS .

BBC: Rusija bi mogla da dominira severozapadnim Crnim morem

Rusija bi mogla da dominira severozapadnim delom Crnog mora, ako učvrsti svoju poziciju na Zmijskom ostrvu, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da se na Zmijskom ostrvu nastavljaju sukobi i da je Rusija u više navrata pokušala da ojača svoj garnizon, koji se tamo nalazi, prenosi Gardijan.

U saopštenju se dodaje da "ako Rusija učvrsti svoju poziciju na Zmijskom ostrvy sa strateškom protivvazdušnom odbranom i krstarećim raketama za odbranu obale, ona bi mogla da dominira severozapadnim Crnim morem".

Ukrajina zaplenjuje svu rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond".

Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegram kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

- I predsednik i vlada su više puta govorili da Rusija mora da plati za ono što je uništila u Ukrajini, poručio je Šmihal, prenosi Ukrinform.

Predstavnički dom odobrio više od 40 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Predstavnički dom usvojio je predlog zakona za pomoć Ukrajini sa 368 glasova "za" prema 57 protiv, prenosi agencija Rojters.

Predlog zakona je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da brzo reaguje, a potom bi predsednik Džozef Bajden trebalo da ga potpiše.

Foto: EPA

Nemački Uniper će nastaviti da plaća ruski gas u evrima

Nemačka energetska kompanija Uniper će nastaviti da plaća ruski gas u evrima, izjavio je danas jedan predstavnik kompanije za Tas s.

- Uniper će nastaviti da plaća u evrima. Uniper vodi pregovore sa svojim ugovornim partnerom o konkretnim uslovima plaćanja i konsultuje se o tome sa nemačkom vladom, rekao je on.

 

Apsurdne tvrdnje o sajber napadima na Ukrajini

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je apsurdnim tvrdnje američkog Stejt departmenta o umešanosti Moskve u sajber napade na ključnu infrastrukturu u Ukrajini i poručila da je Rusija spremna za ravnopravan, profesionalan i nepolitizovan dijalog sa SAD o informacionoj bezbednosti.

- Takve tvrdnje su apsurdne i nerealne. Naša zemlja nikad nije učestvovala u sajber agresiji. To je u suprotnosti sa principijelnim stavom Rusije, navela je ambasada u saopštenju, a prenosi TASS.

Džonson danas ide u Švedsku i Finsku

Premijer Velike Britanije Boris Džonson otputovaće danas u Švedsku i Finsku, saopštio je njegov portparol.

"Ne radi se samo o Ukrajini, već o široj bezbednosti Evrope", rekao je portparol Džonsona, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovog meseca odlučiti o ulasku u NATO, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024