SRBI GLAVNA META ZAPADA: Beseda poglavara RPC patrijarha Kirila

V. N.

09. 05. 2022. u 08:00

POGLAVAR Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril na besedi u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije u Patriot parku u Moskvi, na praznik Svetih mironosica rekao je da su zapadne zemlje izazvale Prvi svetski rat kako bi uništile Srbiju.

СРБИ ГЛАВНА МЕТА ЗАПАДА: Беседа поглавара РПЦ патријарха Кирила

Foto AP

- Srbi su postali glavna meta zapadnih sila. I poznata provokacija u Sarajevu, sve je imalo za cilj da Srbija, po duhu bliska Rusiji, ali okružena zapadnim zemljama, prestane da postoji. Nisu želeli da prihvate ovaj hrabri, pravoslavni, ruskoljubivi narod. I zato su izazvali Prvi svetski rat - rekao je ruski patrijarh.

On je napomenuo da Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nije vodila ratove samo zarad bogaćenja ili zauzimanja teritorija.

Poglavar RPC se, inače, nedavno našao na udaru šestog paketa sankcija Evropske unije. Pošto su francuski mediji objavili tu informaciju, portparol RPC Vladimir Legoida rekao je da su planovi EU "bez dodira sa zdravim razumom".

- Što su sankcije neselektivnije, to više gube dodir sa zdravim razumom i postizanje mira postaje teže - rekao je Legoida.

On je naglasio da se Ruska pravoslavna crkva moli za mir tokom svake liturgije, uz blagoslov ruskog patrijarha, te da pomoć svima koji su ugroženi zbog rata u Ukrajini samo služi kao potvrda tim rečima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji