UKRAJINCI PRIZNALI DA JE PRIČA O DUHU KIJEVA LAŽ: Supermen koji je oborio 40 ruskih aviona nikad nije postojao

M.Đorđević

01. 05. 2022. u 10:09

VAZDUHOPLOVSTVO Oružanih snaga Ukrajine priznalo je da priče o „duhu Kijeva” nisu tačne.

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ ДА ЈЕ ПРИЧА О ДУХУ КИЈЕВА ЛАЖ: Супермен који је оборио 40 руских авиона никад није постојао

Foto: Printscreen Yutube

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine zamolilo je preko Tvitera Ukrajince da ne šire lažne podatke o „Duhu Kijeva“.

Komanda VS je ukazala da informacija koja se širi društvenim mrežama o pogibiji „Duha Kijeva” nije tačna. Ali ne zato što je on živ, već zato što ne postoji. Kako se navodi u Tvitu, "Duh Kijeva" je izmišljen lik koji personifikuje mnoge ukrajinske vojne pilote, ne samo jednog.

Poslednjih dana se, ne samo na društvenim mrežama, nego i u mnogim svetski medijima proširila informacija o smrti majora Stepana Tarabalke, koji je predstavljen kao "Duh Kijeva". 

Tarabalka je međutim poginuo u vazdušnoj borbi još 13. marta,a  predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mu je posthumno dodelio titulu „Heroj Ukrajine“.

Što se tiče legende o „duhu Kijeva“, Oružane snage Ukrajine navode da je Tarabalka zapravo simbol, „personifikovana slika pilota Vasilkovske 40. brigade taktičke avijacije, koji čuvaju nebo glavnog grada i susednih regiona.  Svi su oni "duhovi Kijeva."

- Prvih dana rata bio je visok intenzitet obaranja neprijateljskih aviona. Priču o heroju-pilotu „Duhu Kijeva”, koju su izmislili ljudi na društvenim mrežama, nismo ni opovrgli ni potvrdili. Čak smo se malo i poigravali, govoreći: „Vidtei šta ovaj momak radi". Četovi su bili puni poruka, čak su i devojke iz Ukrajine i inostranstva tražile kontakte našeg „Duha”. On je već postao legenda, ukrajinski supermen, osvetnik koji uništava Rusiju. Za nas je svaki pilot heroj, saopštila je komanda Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

BONUS VIDEO: UDAR "KALIBRA": Rusi objavili snimak kako uništavaju ukrajinsku vojsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini