SAD SE PLAŠI DA BI KINA MOGLA DA PRUŽI VOJNU POMOĆ RUSIJI: Ostin razgovarao sa kineskim ministrom odbrane

Tanjug

20. 04. 2022. u 21:40

AMERIČKI ministar odvrane Lojd Ostin danas je razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vei Fengheom po prvi put otkako je stupio na čelo Pentagona pre više od godinu dana.

САД СЕ ПЛАШИ ДА БИ КИНА МОГЛА ДА ПРУЖИ ВОЈНУ ПОМОЋ РУСИЈИ: Остин разговарао са кинеским министром одбране

FOTO: EPA

Ovim razgovorom je prekinut zastoj u komunikacijama koji su američki zvaničnici ocenili kao potencijalnu opasnost zbog mogućnosti da bi Peking mogao da pruži vojnu podršku Rusiji tokom sukoba u Ukrajini, javlja AP.

Ostin, koji smatra da je Kina najveći dugoročni izazov za američku vojsku prihvatio je da razgovara sa generalom Vei Fengheom nakon višemesečnih neuspešnih napora i pokušaja da stupi u kontakt sa generalom Su Kiliangom, najviše rangiranim oficirom u vojnoj strukturi kineske države koji je, kako navodi AP, uticajniji od Veija.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, zvanični Peking je insistirao da se poštuje protokol i da Ostin razgovara sa Veijem, koji je zvanično njegov kolega kao ministar odbrane Kine.

Tokom razgovora Veija i Ostina, kineski ministar odbrane je naglasio da je Tajvan deo Kine i poručio da to niko ne može da promeni, preneo je ranije Rojters.

- Ako se prema pitanju Tajvana ne bude pravilno ophodilo, to bi nanelo štetu kinesko-američkim odnosima - rekao je Vei, a navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO:

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JOŠ JEDNO PRIZNANJE: Meridianbet dobitnik prestiže CSR nagrade Wannabe magazina