EMBARGO NA RUSKI GAS BI POCEPAO EVROPU: Šef nemačkog energetskog koncerna Eon upozorava, cela EU ulazi u krizu

Tanjug

19. 04. 2022. u 14:01

ŠEF nemačkog energetskog koncerna Eon Leonhard Birnbaum upozorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa pocepao Evropu.

ЕМБАРГО НА РУСКИ ГАС БИ ПОЦЕПАО ЕВРОПУ: Шеф немачког енергетског концерна Еон упозорава, цела ЕУ улази у кризу

Foto: Arhiva

- Ako mislimo da možemo da osiguramo snabdevanje u Nemačkoj bez toga da se zajedno brinemo o drugim državama, onda bi to dovelo do cepanja EU - naglasio je Birnbaum za dnevnik „Handelsblat“.

Na pitanje da li bi EU trebalo odmah da odustane od uvoza ruskog gasa, kazao je da bi takva odluka bila pogrešna.

- Nije da će samo Nemačka biti tom odlukom teško pogođena, već bi Evropa imala masivni problem. Na primer, Slovačka je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a zemlje kao Češka i Austrija danas uvoze veći deo gasa iz Rusije. I u mnogim drugim zemljama EU značajan deo gasa se uvozi iz Rusije - objasnio je Birnbaum.

On je podvukao da se to pitanje ne sme tretirati kao nacionalna tema. Istakao je da je snabdevanje energijom Nemačke nedovoljno osigurano.

- Poslednjih nedelja smo naučili da strateška zavisnost može biti problematična. To smo naučili na teži način, da kao Evropa, a posebno kao Nemačka, nismo dovoljno pridali pažnju bezbednosti snabdevanja - objasnio je on.

Birnbaum je ocenio da je neophodno, kako se Evropa ne bi uvela u tešku ekonomsku krizu, da se izrade studije o posledicama embarga na ruski gas po privredu.

BONUS VIDEO: UNIFORME, OPREMA, STRANO ORUŽJE I TELA NACIONALISTA: Ovo je ostalo od Oružanih snaga Ukrajine




 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)