MAKRONOVO VELIKO PREDIZBORNO OBEĆANJE: Francuska će biti prva zemlja koja će to učiniti

Tanjug

16. 04. 2022. u 22:40

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron obećao je danas da će Francusku učiniti prvom velikom nacijom koja će prestati da koristi naftu, ugalj i gas kao izvore energije.

МАКРОНОВО ВЕЛИКО ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЋАЊЕ: Француска ће бити прва земља која ће то учинити

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Na skupu u Marseju, čiji su stanovnici u prvom krugu izbora 10. aprila masovno glasali za kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona, Makron je pokušao da poveća malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, ima u odnosu na svoju suparnicu, kandidatkinju krajne desnice Marin Le Pen, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je Makron u nastojanju da se približi mladim i "zelenim" glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugom krugu izbora sledeće sedmice mogli da budu uzdržani.

Uoči drugog kruga izbora 24. aprila, predsednička trka se vodi na levici jer oba kandidata nastoje da privuku glasače koji su u prvom krugu prošle nedelje izabrali Melanšona.

Makron je rekao da će njegov idući premijer biti direktno angažovan na, kako je kazao, "zelenom planiranju".

- Čini mi se da naši mladi ljudi veoma strepe - rekao je Makron okupljenima u parku koji gleda na Staru luku u Marseju.

- Misija novog premijera će biti da učini Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati da koristi gas, naftu i ugalj. To je moguće i mi ćemo to i realizovati. Između uglja i gasa s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu energiju  kazao je - Makron svojim pristalicama.

On je najavio da želi da izgradi šest novih nuklearnih reaktora i pokrene studije za izgradnju još osam, poveća kapacitete za korišćenje solarne energije za 10 puta i izgradi 50 vetroelektrana u priobalnom području.

Makron je kazao i da godišnje želi da omogući postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna