ŠRI LANKA UVELA POLICIJSKI ČAS: Protesti zbog nestašica prerasli u ozbiljne nerede

Tanjug

02. 04. 2022. u 18:50

VLADA Šri Lanke uvela je danas policijski čas koji će trajati do ponedeljka ujutro, nakon protesta zbog nestašica koji su prerasli u sukobe sa snagama reda.

ШРИ ЛАНКА УВЕЛА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Протести због несташица прерасли у озбиљне нереде

Foto: Epa

Predsednik Gotabaja Radžapaksa u petak je uveo vanrednu situaciju.

Šri Lanka, ostrvska država u Indijskom okeanu sa 22 miliona stanovnika, suočena je sa prekidima u snabdevanju električnom energijom do 13 sati dnevno neprekidno, kao i sa nestašicama goriva, hrane i lekova.

Besni zbog nestašice goriva i drugih osnovnih stvari, stotine demonstranata sukobilo se u četvrtak sa policijom i vojskom ispred rezidencije predsednika.

Oni su pozivali na njegovo zbacivanje sa vlasti i zapalili nekoliko policijskih i vojnih vozila. Najmanje 10 policajaca povređeno je u sukobima.

Foto: Epa

 

Policija je uhapsila 53 osobe i u petak uvela policijski čas u Kolombu i okolini, kako bi obuzdala druge proteste.

Šri Lanka je suočena sa krizom na berzi stranih valuta, pa je brod sa 5.500 metričkih tona gasa morao da napusti vode te zemlje pošto kompanija koja je naručila gas nije mogla da nabavi 4,9 miliona dolara od lokalnih banaka za plaćanje.

Vlada u Kolombu je saopštila da traži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda i nove zajmove od Indije i Kine.

BONUS VIDEO: SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU: Narod besan zbog visokih cena benzina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)