RADI BOLJEG PRAĆENJA SEVERNE KOREJE: Južna Koreja prvi put uspešno lansirala svemirsku raketu na čvrsto gorivo

Tanjug

30. 03. 2022. u 09:27

VOJSKA Južne Koreje saopštila je da je danas prvi put uspešno lansirala svemirsku raketu na čvrsto gorivo, što je korak za koji se navodi da će pomoći da se konačno postave u orbitu sateliti radi boljeg praćenja pretnji, kao što je Severna Koreja.

РАДИ БОЉЕГ ПРАЋЕЊА СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Јужна Кореја први пут успешно лансирала свемирску ракету на чврсто гориво

Foto: Tanjug

Lansiranje je prvi takav test otkako su se Seul i Vašington prošle godine dogovorili da okončaju decenije ograničenja razvoja balističkih raketa u Južnoj Koreji, a dolazi manje od nedelju dana nakon što je Severna Koreja izvela svoj najveći raketni test do sada, prenosi Rojters.

- Uspeh probnog lansiranja ove svemirske rakete na čvrsti pogon je važna prekretnica u jačanju odbrambene moći našeg nezavisnog svemirskog osmatračkog i izviđačkog kapaciteta u veoma važnom trenutku - saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane u Seulu, u kojem se pominje prošlonedeljni test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) od strane Pjongjanga.

Ministar odbrane je posmatrao lansiranje rakete, koja je razvijena "u potpunosti korejskom tehnologijom", navodi se u saopštenju. Južna Koreja je lane u oktobru izvela prvo probno lansiranje rakete Nuri na tečno gorivo, prve svemirske lansirne rakete domaće proizvodnje.

Kako je tada saopšteno, prvo lansiranje rakete u njene tri faze je dobro funkcionisalo, kao i odvajanje tereta, ali postavljanje u orbitu predmeta koji bi trebalo da predstavlja satelit ostalo je neostvarena misija, navodi Rojters.

Za razliku od rakete Nuri koju pokreće tečno gorivo, raketa na čvrsto gorivo poput ove koja je testirana danas je jednostavnija, jeftinija za razvoj i proizvodnju i brža za lansiranje, preciziralo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili