ZELENSKI ISKRITIKOVAO SVETSKE LIDERE: "Boje se Rusije - Makron se plaši, Boris pomaže, a Šolc gleda svoj interes"

Novosti onlajn

28. 03. 2022. u 11:54

U INTERVJUU za Ekonomist, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski komentarisao je zemlje koje pomažu i one za koje smatra da ne pomažu (dovoljno) Ukrajini u borbi protiv Rusije.

ЗЕЛЕНСКИ ИСКРИТИКОВАО СВЕТСКЕ ЛИДЕРЕ: Боје се Русије - Макрон се плаши, Борис помаже, а Шолц гледа свој интерес

Foto: Printskrin

Zelenski je oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona jer nije Ukrajini pružio vojnu potporu.

- Zašto? Zato što se boje Rusije. I to je to. A oni koji prvi kažu da će pomoći prvi se boje - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je, sa druge strane, pohvalio britanskog premijera Borisa Džonsona.

- Da budem iskren, Džonson je vođa koji pomaže više. Čelnici zemalja reaguju u skladu sa ponašanjem svojih birača. U ovom slučaju, Džonson je primer. Britanija je definitivno na našoj strani. Ne balansira. Britanija ne vidi alternativu za izlaz iz situacije - rekao je on.

Zelenski kaže da "Britanija želi da Ukrajina pobedi, a Rusija izgubi" ali je dodao da "nije spreman da kaže želi li Britanija da bude uvučena u rat ili ne".

Što se Nemačke tiče, Zelenski smatra da vlada Olafa Šolca pokušava da bude balansirana.

- Imaju duge odnose s Rusijom i na situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju da se prilagode i situaciji kako se ona razvija - rekao je Zelenski.

- Oni takođe gledaju kako situacija utiče na njihovu zemlju. Oni mogu da pomogne, ako postoji pritisak na njih u zemlji da to učine, i mogu da prestanu kada vide da je dovoljno šta su uradili - prokomentarisao je ukrajinski lider.

Ovo nije prvi put da Zelenski oštro kritikuje svetske lidere zbog, po njegovom mišljenju, mlake podrške Ukrajini. Zelenski, koji se svakog dana obraća nekim liderima ili parlamentima, tako je optužio Ujedinjene nacije da ne rade dovoljno na zaustavljanju rata i upozorio EU i NATO da će one biti krive ako izbije Treći svetski rat.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju