MARIUPOLJ KAO VERDEN: Vladimir Zelenski se obratio francuskim poslanicima

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

23. 03. 2022. u 17:50

OČEKUJEMO od Francuske da utiče na Rusiju da prihvati mir, da se zaustavi rat protiv slobode, bratstva i jednakosti, protiv svega što je učinilo evropu ujedinjenom i slobodnom.

МАРИУПОЉ КАО ВЕРДЕН: Владимир Зеленски се обратио француским посланицима

EPA

To je, između ostalog, poručio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji se juče video-vezom obratio francuskim poslanicima. Izrazio je zahvalnost Francuskoj na pomoći i njenom predsedniku Makronu s kojim je u stalnom kontaktu i koji je, kako je rekao, pokazao pravo liderstvo.

- Nadamo se da će tokom francuskog predsedavanja EU biti doneta jedinstvena istorijska odluka u korist ukrajinskog pristupanja EU - rekao je Zelenski.

Tražio oružje, avione, tenkove i municiju

Istovremeno je zatražio više pomoć i podrške, oružje, avione, tenkove, municiju, kao i jače sankcije protiv Rusije.

- Francuske firme moraju da napuste rusko tržište. "Reno", "Ošan", "Leroa Merlin" i drugi, treba da prestanu da budu sponzori "ruske ratne mašinerije", da prestanu da finansiraju ubistva dece i žena, silovanja - rekao je.

Poručio je i da su "vrednosti važnije od finansijske koristi."

- Svi znamo ko je kriv, čak i oni koji kriju glavu u pesku i traže da zarade novac u Rusiji - kazao je Zelenski.

EPA

Osudio rusku "brutalnu srednjovekovnu opsadu Mariupolja"

On je osudio rusku "brutalnu srednjovekovnu opsadu Mariupolja" i poručio da u Ukrajini i u Evropi 2022. godine stotine miliona ljudi ne mogu da shvate da svet može da bude uništen.

- Marijupolj i ostali ukrajinski gradovi pogođeni od strane okupatora, podsećaju na ruine Verdena, kao na fotografijama iz Prvog svetskog rata - povukao je paralelu sa francuskom istorijom.

Rusku vojsku je optužio da ne pravi razliku među ciljevima i da uništava sve, rezidencijalne kvartove, škole, bolnice, univerzitete.

- Pale skladišta hrane i lekova. Pale sve. Ne obaziru se na konvencije i ratne zločine. Doneli su teror na ukrajinsko tlo - rekao je Zelenski i ruske vojnike optužio da "siluju žene u privremeno okupiranim teritorijama, ubijaju ljude u izbegličkim kolonama i novinare."

Istakao je i da je tzv. "Normandijski format" koji je trebalo da zaustavi rat u Donbasu "neko podržavao, neko pokušavao da uspori proces, želeo da ga poremeti", ali da je 24. februara nestao duh nade.

Glumatanje i biranje reči

- Ostaju nam naše vrednosti, jedinstvo i odlučnost da branimo zajedničku slobodu, za Pariz i Kijev, Berlin i Varšavu, Madrid i Rim, Brisel i Bratislavu. Moramo da reagujemo zajedno, da izvršimo pritisak da bi Rusija prihvatila mir - poručio je Zelenski francuskim poslanicima koji su ga dočekali i ispratili dugim aplauzom.

Istovremeno je naglasio i da treba misliti na budućnost posle rata:

- Potrebne su sigturne garancije da rat više neće biti moguć, novi sistem bezbednosti u kome će Francuska imati prvorazrednu ulogu.

U svakom od svojih dosadašnjih obraćanja, Zelenski je, tražeći solidarnost, umeo da odabere reči koje će naročito da odzvanjaju kod domaće publike, kao što je Nemcima pominjao Berlinski zid, Jevrejima Drugi svetski rat, Amerikancima Perl Harbur i 11. septembar. Francuze je, kao glumac, podsetio na Žan Pol Belmonda.

- Niko više ne treba da rizikuje život u Ukrajini, ne treba više da se opraštamo pod bombama, već kada za to dođe vreme. Moramo da budemo u stanju da se oprostimo kao što je Francuska mogla da se oprosti od Belmonda - rekao je na kraju u govoru koji je potrajao desetak minuta.

Foto AP

Marin le Pen se predomislila

Govoru su prisustvovali i Žan Lik Melanšon i Marin le Pen, dvoje glavnih kandidata za drugi krug predsedničkih izbora s Emanuelom Makronom, koje "bije glas" da su prethodno bili previše bliski s Rusijom. Marin le Pen je, čak, prvo najavila da neće prisustvovati obraćanju Zelenskog jer ima "druge obaveze", ali je pod pritiskom javnosti promenila mišljenje.

Ona je iskazala solidarnost sa građanima Ukrajine i izbeglicama, ali i rekla da nema potrebu da posebno obožava Zelenskog, ističući da je sasvim normalno to što se bori za svoju zemlju. Prethodno je osudila rusku invaziju i poručila da nije prijatelj Vladimira Putina, ali se i izjasnila protiv sankcija.

Predsednik skupštine Rišar Feran je odao priznanje Ukrajincima za hrabrost naspram ruske vojne agresije i od rusa zatržio da se povinuju međunarodnom pravu, dok je presednik Senata Žerar Larše iskazao divljenje herojstvu ukrajinskog naroda i osudio ničim opravdanu invaziju rusije na Ukrajinu, poručivši da ova zemlja pripada evropskoj porodici naroda.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE NA ŠTA LIČI MARIUPOLj: Sablasni prizori iz ptičje perspektive

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave