U NEMAČKOJ HLEB USKORO 10 EVRA: U diskontu Aldi poskupelo 150 proizvoda protekle nedelje

VN

25. 03. 2022. u 21:25

ŠIROM Evropske unije poljoprivrednici i trgovci upozoravaju da bi zbog sukoba u Ukrajini vrlo brzo moglo da dođe do eksplozije cena prehrambenih proizvoda.

У НЕМАЧКОЈ ХЛЕБ УСКОРО 10 ЕВРА: У дисконту Алди поскупело 150 производа протекле недеље

Foto Arhiva

U Nemačkoj najavljuju da bi hleb uskoro mogao da košta 10 evra, a da je u diskontu "Aldi" prošle sedmice poskupelo 150 artikala. Njihovi poljoprivrednici ukazuju da bi pojedine namirnice mogle potpuno da nestanu sa rafova, poput suncokretovog ulja i marmelade. Litar zejtina se u mnogim nemačkim prodavnicama razgrabi u ranim jutarnjim časovima, a tamo gde se može naći, umesto 1,39 košta 1,79 evra. I naši susedi upozoravaju da tržište divlja kao posledica poskupljenja energenata i goriva.

- Običan beli hleb u Hrvatskoj bi mogao da dostigne nezapamćenu cenu od, čak, 15 kuna, odnosno, oko dva evra - rekla je direktorka "Žitozajednice" Nada Barišić. - Pekarska industrija je prilično zabrinuta, jer je cena pšenice na rekordnom nivou, a menja se toliko brzo da se ugovori sa dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mesec dana. Niko ne može i ne želi da garantuje da se cene neće menjati.

Trgovci u Austriji navode da će u narednim sedmicama i mesecima gotovo svi proizvodi široke potrošnje poskupeti i da se mogu očekivati nestašice namirnica životinjskog porekla. Najavljuje se skok cena pekarskih proizvoda od 10 do 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku