BERLIN MENJA PLOČU! Nemačka vraća elektrane na ugalj, a od Srbije tražili da ih ugasi

Novosti online

23. 03. 2022. u 21:20

NEMAČKA razmatra obustavljanje planiranog gašenja termoelektrana na ugalj kao deo paketa mera za smanjenje oslanjanja na rusku energiju i ublažavanje tereta visokih cena energije, navodi se u nacrtu dokumenta koji je pregledao Rojters.

БЕРЛИН МЕЊА ПЛОЧУ! Немачка враћа електране на угаљ, а од Србије тражили да их угаси

Arhiva

Iako vlada ostaje privržena planu da se ugalj povuče do 2030. godine, u nacrtu se navodi da bi odlaganje gašenja termoelektrana na ugalj bilo u funkciji smanjenja potrošnje gasa u proizvodnji električne energije.

- U sklopu toga, gašenje termoelektrana na ugalj može biti obustavljeno do daljnjeg nakon mišljenja Federalne agencije za mreže - navodi se u nacrtu.

Prema dokumentu, mere bi uključivale i davanje kredita sa niskim kamatama kompanijama koje imaju problema sa likvidnošću zbog visokih cena energije.

Podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom marta odgovorio na pitanje da su evropski ministri pokrenuli pitanje vraćanja uglja i nuklearnih elektrana, rekao je da je nemački ministar finansija o tome govorio da bi se prebrodio težak period. i podsetio da su tražili od Srbije da zatvori rudnike uglja, ali se pokazalo da nismo glupi.

Vučić je rekao i da su nuklearne elektrane odavno najvažnije za Evropu, da su Francuska, Bugarska, Mađarska, Slovenija i Hrvatska glavni izvor energije.

Vučić je podsetio da su tražili od Srbije da zatvori rudnike uglja, ali se pokazalo da nismo glupi.

- Hteli su da nam skinu glave jer nismo hteli da zatvaramo rudnike jer smo hteli da imamo struju, pa se ispostavilo da nismo toliki idioti kao što su neki mislili... Srećom!  

Foto: Printskrin

– Sve što se izvozi u region dolazi iz bugarske nuklearke – napomenuo je Vučić i istakao da smo naučili licemerju da velikom nije dozvoljeno velikom ili kako je citirao latinsku poslovicu  Šta je dozvoljeno Jupiteru. nije volU .

- Što je dozvoljeno Jupiteru, odnosno Bogu, nije dozvoljeno volu... A mi, volovi, dolazimo k njemu. Ali dobro, navikli smo i na tu vrstu licemerja  – rekao je Vučić.

(Informer)

BONUS VIDEO: RUSKI KA-52 U AKCIJI: „Vihorom“ uništiti ciljeve udaljene preko 7.000 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna