OBORENA BALISTIČKA RAKETA IZAZVALA EKSPLOZIJU MUNICIJE! Oštećena dva desantna broda! (VIDEO)

Novosti onlajn

24. 03. 2022. u 14:31

LUKA Berđansk na Azovskom moru, koju je ruska vojska zauzela prošle nedelje, postala je meta ukrajinskih taktičkih balističkih raketa "Točka-U" (NATO SS-21 Scrab).

ОБОРЕНА БАЛИСТИЧКА РАКЕТА ИЗАЗВАЛА ЕКСПЛОЗИЈУ МУНИЦИЈЕ! Оштећена два десантна брода! (ВИДЕО)

Foto: PrintscreenInstagram

U ovom napadu uništena su potpuno dva desantna broda ruske mornarice.

Ovaj napad izazvao je rano jutros šok i zaprepašćenje, a ono što je interesantno jeste da je izveden balističkom raketom lansiranom sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske i što se dogodio samo par dana pošto je na ruskim medijima objavljen snimak istovara oklopnih transportera BTR-82 i municije sa desantnog broda.

Pretpostavlja se da je ukrajinska strana pažljivo odgledala snimak i uz pomoć bespilotnih letelica i satelitskih snimaka sa komercijalnih i američkih vojnih satelita stavila pod opservaciju luku Berđansk, koju je inače ukrajinska mornarica predala bez ispaljenog metka. U pogodnom trenutku kada je uočeno naređeno je lansiranje taktičke balističke rakete.

Međutim, isprva se smatralo da je raketa pala na dok i izazvala eksploziju, ali to nije bilo tačno. Naime, PVO oko same luke je borbeno delovao i oborio raketu, ali onda se dogodilo nešto nepredviđeno. Naime, deo balističke rakete pao je na brod "Orsk" iz koga se u tom trenutku istovarala municija. U tom trenutku usledila je stravična eksplozija na samom brodu, koja je bukvalno raznela unutrašnjost, a onda se lančano proširila i na drugi brod.

Pretpostavka je da je balistička raketa Točka-U lansirana sa udaljenosti od nekih 120 km od Berđanska sa pozicija koje drži ukrajinska vojska.

Prema dostupnim podacima uništen je desantni brod "Orsk" oznake BDK-65 Projekt 1171 (Tapir-class) u (NATO klasifikaciji poznat i kao Aligator) i jedan desanti brod klase Ropuča Projekat 775, dok je drugi istoimeni brod izbegao uništenje i isplovio na otvoreno more.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri