"PREDAJTE MARIUPOLJ!" Rusija iznela ultimatum ukrajinskim nacionalistima

Novosti online

20. 03. 2022. u 21:30

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da je usled bezakonja ukrajinskih nacionalista u Marijupolju došlo do humanitarne katastrofe zbog čega zahteva hitnu predaju ovog grada.

ПРЕДАЈТЕ МАРИУПОЉ! Русија изнела ултиматум украјинским националистима

Foto Tanjug/AP

- Svakog dana od nacista u gradu gine od 80 do 235 nevinih građana koji pokušaju da napuste grad - objavilo je ministarstvo i napomenulo da nacionalisti drže kao taoce do 130.000 civila.

U cilju spasavanja civila, Ministarstvo odbrane Rusije najavljuje otvaranje humanitarnih koridora iz Marijupolja od 21. marta od 10 časova, i u istočnom i u zapadnom pravcu (po dogovoru sa Kijevom).

Ministastvo odbrane Rusije napravilo je sledeći plan:

Od 10 do 12 časova predlaže se organizovanje izlaska iz grada ukrajinskih vojnih i stranih plaćenika bez oružja (u ovom slučaju im je garantovano spasavanje života). Potom bi trebalo da usledi prolazak humanitarnih konvoja u grad i evakuacija civila.

Pozivaju se predstavnici UN, OEBS-a, Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na samom terenu. Ministarstvo odbrane je takođe pozvalo Kijev na opreznost i ukidanje ranije izdatih uputstava koja su militante u Marijupolju obavezivala da se žrtvuju.

Ministarstvo odbrane insistira na dobijanju pismenog odgovora iz Kijeva pre 5 sati ujutru na predloge date o Marijupolju .

 - Sada imate pravo da napravite istorijski izbor - ili ste sa svojim narodom, ili ste sa banditima. Vojni sud koji vas čeka je malo u odnosu na ono što ste zaslužili - poručilo je Ministarstvo.

- Pozivamo jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljone teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu neprijateljstva, polože oružje i, duž humanitarnih koridora dogovorenih sa ukrajinskom stranom, uđu na teritorije koje kontroliše Kijev. Istovremeno, svima koji su položili oružje garantovan je bezbedan izlazak iz Mariupolja i očuvanje života - rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

- Komandanti jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije biće spremni za takav scenario i obezbediće vaš bezbedan izlazak, ali samo bez naoružanja i municije, u bilo koju oblast koju navedete - dodao je Mizincev.

Ruski general je povodom tog navodnog uputstva Kijeva rekao da svi koji cene svoje živote, mogu iz Mariupolja da izađu sami, i kao deo posebnih grupa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Z KOLONA - Ruski tenkovi iz pravca Donjecka ulaze u Mariupolj

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)