DIPLOMATSKA OFANZIVA: Makron zatražio da se svim sredstvima sprovede povratak mira

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je u ponedeljak, pre susreta sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, pozvao na prekid ruske ofanzive.

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА: Макрон затражио да се свим средствима спроведе повратак мира

Foto AP

- Predsednik Republike je zatražio da se svim sredstvima sprovede povratak mira, počevši od humanitarnog pristupa, prekida vatre, povlačenja ruskih trupa i uslova za diplomatsko rešenje – preneli su iz Jelisejske palate.

Istovremeno, šefovi država ili vlada zemalja članica tzv. “kvinte” – Emanuel Makron (Francuska), Džo Bajden (SAD), Mario Dragi (Italija), Olaf Šolc (Nemačka) i Boris Džonson (Velika Britanija), razgovarali su u ponedeljak popodne telefonom povodom situacije u Ukrajini, što je bio uvod u seriju sastanaka koji se ove sedmice održavaju, uglavnom u Briselu, na temu Ukrajine. Posle ovog sastanka, slede, do kraja nedelje, i susreti šefova diplomatija EU, okupljanje zemalja G7, NATO, kao i Samit EU.

U susret sastanku ministara spoljnih poslova EU, šef evropske diplomatije Đozep Borelj ocenio je "ratnim zločinom" opsadu Marijupolja.

- To što se dešava u Marijupolju je veliki ratni zločin. Neselektivna bombardovanja uništavaju grad i ubijaju sve redom – optužio je juče Borelj ruske vlasti pre sastanka sa šefovima diplomatija EU na kome će se utvrđivati nova serija sankcija protiv Moskve.

Oglasio se i francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan koji je u ponedeljak poručio da rat u Ukrajini negativno utiče na stanje sa hranom u svetu, zbog čega bi, kako je upozorio, mogla da zavlada glad.

BONUS VIDEO:

BLOKADA UKRAJINSKIH VOJNIH BATALjONA: Ruski tenkovi se kreću ka Sumskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade