NESVAKIDAŠNJA PONUDA FRANCUSKOG MINISTRA: Autonomija za Korziku?

FRANCUSKI ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je saopštio da je država spremna da Korzici da autonomiju.

НЕСВАКИДАШЊА ПОНУДА ФРАНЦУСКОГ МИНИСТРА: Аутономија за Корзику?

Foto: Printskrin

- Spremni smo da idemo do autonomije – saopštio je Darmanen u intervjuu u broju za sredu lista “Korzika Maten”.

Ova vest je iznenadila čitavu javnost, jer je poznato koliko je francuska država osetljiva na ovakve teme. Zato je ministrova poruka u utorak uveče emitovana na informativnim kanalima kao udarna vest.

Ovu poruku Darmanen je poslao pred svoju dvodnevnu posetu Korzici gde se već dve nedelje odvijaju protesti u kojima ima i sukoba s policijom. Do ovih protesta je došlo zbog toga što je islamista u zatvoru u Arlu napao Korzikanca Ivana Kolonu koji izdržava doživotnu robiju za ubistvo najvišeg državnog predstavnika na ostrvu, prefekta Kloda Erinjaka 1998. godine.

Kolona je u komi posle ovog napada koji se dogodio 2. marta. Korzikanci koji protestuju optužuju francusku državu da nije dovoljno dobro brinula o njemu u zatvoru. Islamista ga je davio čak osam minuta, a niko nije priskočio u pomoć. Kolonu je napao zbog “bogohuljenja”.

Učesnici protesta traže da Kolona i njegova dva saučesnika u napadu na prefekta budu prebačeni u zatvor na ostrvu. Premijer Žan Kasteks je pre nekoliko dana napravio prvi gest, skidajući ih sa spiska naročito nadgledanih zatvorenika, čime se otvara mogućnost za njihovo prebacivanje na Korziku, ali to nije zadovoljilo učesnike protesta.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je kao uslov za početak dijaloga s Korzikancima o autonomiji postavio prethodni povratak mira. Takođe je poručio da bi takav dijalog mogao da se vodi tek tokom eventualnog drugog mandata sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona. Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj je 10. aprila.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)