KINA - AMERIČKI IZAZOV BROJ 1: Komandant Indo-pacifičke komande admiral DŽon Akvilino svedočio u Senatu Sjedinjenih Država

D. VUJIČIĆ

13. 03. 2022. u 11:16

KOMUNISTIČKA partija Kine je angažovala celokušno društvo u najmnogoljudnijoj zemlji da podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima promovišući sopstveni brend autoritarnosti - rekao je admiral Džon Akvilino, komandant američke Indo-pacifičke komande u svedočenju pred Senatom.

КИНА - АМЕРИЧКИ ИЗАЗОВ БРОЈ 1: Командант Индо-пацифичке команде адмирал Џон Аквилино сведочио у Сенату Сједињених Држава

Kineska mornarica najmoćnija u indo-pacifiku, Foto AP

- Narodna Republika Kina je najvažniji strateški konkurent sa kojim su se Sjedinjene Države suočile - tvrdi komandant američke Indo-pacifičke komande.

Akvilino je predao svedočenje Komitetu Predstavničkog doma za oružane snage tokom saslušanja o izazovima za Nacionalnu bezbednost SAD u Indo-Pacifiku.

Predsednik komiteta Adam Smit je potvrdio Akvilinovo osećanje i rekao da je KPK najveća pretnja stalnom globalnom liderstvu Sjedinjenih Država.

Rekao je da američko rukovodstvo radi na obezbeđivanju globalnog mira, ali da je generalni sekretar KPK Si Đinping izgleda rešen da traži sukob.

- Kina je bez sumnje zemlja koja je najsposobnija da se takmiči sa SAD u smislu njihove ekonomske snage, u smislu njihove rastuće vojne snage, i u smislu njihovog globalnog dometa - rekao je Smit.

- Svi želimo svet u kome Kina i SAD mirno koegzistiraju i to je ono na čemu radimo - rekao je Smit.

- Ali, barem tokom poslednje decenije, postalo je jasno da predsednik Si i Kina nameravaju nešto borbenije od toga.

Smit je rekao da će Sjedinjene Države morati bolje da ubede nacije sveta da se autoritarizam KPK neće završiti u njihovu korist. U tom cilju, on je rekao da će Sjedinjene Države raditi na balansiranju mira u istočnoj Aziji kroz saradnju sa regionalnim partnerima.

Saslušanje je usledilo nakon objavljivanja godišnje procene pretnje koju je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, a koja je utvrdila da je Kina pretnja broj jedan za Sjedinjene Države 2022. godine.

Eli Ratner, pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbednosti Indo-Pacifika, rekao je komitetu da će Sjedinjene Države ostati fokusirane na Indo-pacifički region kao svoj strateški prioritet, rešavajući neizvesnost oko toga da li će ruska invazija na Ukrajinu privući fokus SAD na Evropu.

- Indo-Pacifik je prioritetno u fokusu američke bezbednosti - rekao je Ratner. 

UPADAJU PREKO GRANICA

Eli Ratner je nazvao mrežu saveza i partnerstva Sjedinjenih Država jednom od njenih "najvećih snaga". Istakao je takođe nekoliko primera agresije Kine širom Indo-Pacifika, uključujući upotrebu kineske pomorske milicije da upadne u morske granice svojih suseda, upotrebu njene vojske da gurne efektivnu severnu granicu Indije ka unutra, i kampanju zastrašivanja Tajvana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (4)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)