(ISPRAKA) Nulandova nije priznala prisustvo bioistraživačkih objekata

P. Z. S. / ria.ru

08. 03. 2022. u 22:38

ZAMENICA američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nije priznala prisustvo bioistraživačkih objekata u Ukrajini kako je prvobitno objavio naš portal, a na šta nam je ukazao portal raskrinkavanje.me.

(ИСПРАКА) Нуландова није признала присуство биоистраживачких објеката

Foto: Profimedia/Ilustracija

Pomoćnica američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorija Nuland 8. marta 2022. u Senatu je odgovarala na pitanja senatora, na temu “Ruska invazija na Ukrajinu”.

Jedno od pitanja postavio je senator iz Floride, Marko Rubio, a koje se odnosi na hemijsko i biološko oružje, odnosno, da li ga Ukrajina ima, što je moguće poslušati od 3:40 ili transkibovano pročitati ovđe. Na to je Nulandova odgovorila:

“Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje smo sada prilično zabrinuti da ruske trupe, ruske snage, možda žele da preuzmu kontrolu. Zato sada radimo sa Ukrajincima kako da spriječimo da istraživački materijali padnu u ruke ruskih trupa, ako im priđu.”

Ta njena izjava je objavljena na Fejsbuku i medijskim portalima. Međutim, to je samo dio priče. U nastavku je senator Rubio poručio:

“Siguran sam da ste svjesni da ruske propagandne grupe već objavljuju sve vrste informacija o tome kako su otkrile zavjeru Ukrajinaca da uz koordinaciju NATO-a puste biološko oružje u zemlji. Ako dođe do incidenta ili napada sa biološkim ili hemijskim oružjem unutar Ukrajine, da li mislite da bi 100 posto iza toga stajali Rusi?”

Na to je Nulandova odgovorila:

“Nema sumnje, senatore. Klasična ruska tehnika je da okrive druge za ono što sami planiraju da urade.”

Da u Ukrajini ne postoje američke laboratorije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje 7. marta 2022. godine, o čemu smo pisali ovih dana. Oni su reagovali na navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini, koje vide kao provokaciju i dezinformaciju.

“Svi laboratorijski objekti u Ukrajini obavljaju jednu zajedničku funkciju: indikaciju i identifikaciju infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja i podliježu regulaciji u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima”, dodaje se u saopštenju.

Tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Kada u sve to uključimo činjenicu da je zvaničan Kremlj od početka napada na Ukrajinu zveckao i nukelarnim naoružanjem, može se naslutiti zašto se forsiraju takvi narativi, koji daju rezultate na više frontova, jer pojedincima raspiruju maštu, pa se plasiraju priče i o zlim “biološkim laboratorijama” i “prikupljanju DNK etničkih Rusa”.

Zbog svega toga ovoj objavi dajemo ocjene  “teorija zavjere” i “manipulisanje činjenicama”.

Na teorije zavere koje su bile u našem tekstu ukazao nam je portal raskrinkavanje.me nakon čega smo uradili ispravku, a portalu se zahvaljujemo na proveri informacija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest