DIREKTOR CIA TVRDI: Putin je pogrešio po svim tačkama, ruska vojska nije sposobna za blickrig

Tanjug

08. 03. 2022. u 18:24

SJEDINjENE Američke Države veruju da je Rusija potcenila sposobnost ukrajinskih oružanih snaga pre nego što je krenula u sukob sa Ukrajinom u kojem je stradalo između dve i četiri hiljade vojnika Ruske Federacije, izjavio je danas na svedočenju u Kongresu jedan visoki obaveštajni zvaničnik u Bajdenovoj administraciji.

ДИРЕКТОР ЦИА ТВРДИ: Путин је погрешио по свим тачкама, руска војска није способна за блицкриг

Foto: Shutterstock/Profimedia

Tokom svedočenja pred odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa, prvi put su javno obnarodovana saznanja najviših obaveštajnih zvanicnika SAD o toku dvonedeljnih oružanih sukoba u Ukrajini i njihov uvid u proces odlučivanja ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi AP.

Rukovodioci američki obaveštajnih službi nedvosmisleno su predočili da je napad Rusije usporen neočekivano snažnim otporom ukrajinskih boraca, navodeći da nije jasno da li Putin planira "maksimalističku" strategiju tj. da li nastoji da zauzme celu Ukrajinu ili ima skromnije ciljeve od toga.

-Procenjujemo da se Putin oseća ogorčeno zbog toga što mu Zapad ne odaje poštovanje i doživljava sukob u Ukrajini kao rat koji se ne sme izgubiti. Ono što bi on mogao da prihvati kao pobedu moglo bi s vremenom da se promeni imajući u vidu značajne troškove koje mora da snosi, rekla je direktorka Nacionalne bezbednosne agencije Avril Hejns.

Ona je ukazala da uprkos Putinovoj najavi da će podići nivo pripravnosti ruskih nuklearnih snaga američke službe nisu primetile neuobičajene, vanredne promene.

Direktor CIA Vilijam Berns izrazio je uverenje da je Putin računao da će ruske oružane snage osvojiti Kijev u roku od dva dana.

-Putin je bio uveren da je dovoljno modernizovao svoju vojsku koja je u stanju da sprovede brzu, odlučunu pobedu uz minimalnu cenu. Dokazano je da je pogrešio po svim tačkama, izjavio je Berns.

Direktor FBI Kris Rej potvrdio je da Američki istražni biro na zahtev Ukrajine radi sa kompanijama koje su vlasnici društvenih medija na uklanjanju naloga povezanih sa Rusijom koji su u Ukrajini širili vojne dezinformacije navodeći da će veliki deo operacija obaveštajnih struktura u Ukrajini verovatno morati da se odvija u tajnosti.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?