NOVA PROVOKACIJA AMERA Pompeo: "SAD da priznaju nezavisnost Tajvana"

Tanjug

04. 03. 2022. u 08:53

SJEDINjENE države bi trebalo i zvanično da priznaju Tajvan kao nezavisnu državu, izjavio je danas bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo tokom govora u Tajpeju, najvećem gradu Tajvana.

НОВА ПРОВОКАЦИЈА АМЕРА Помпео: САД да признају независност Тајвана

Foto: EPA

"Vlada SAD bi trebalo momentalno da preduzme neophodne mere i davno zakasneli korak, da učini pravu i očiglednu stvar, a to je da ponudi Kini, Tajvanu, američko diplomatsko priznavanje Tajvana kao slobodne i suverene države", kazao je Pompeo u govoru koji su organizovali tajvanski akademici.

Vašington je okončao formalne diplomatske odnose sa Tajvanom 1979. godine, kada su priznali Narodnu Republiku Kinu, navodi Rojters.

Zvanično ime pod kojim se vodi Tajvan je Republika Kina, ali pojedini političari koriste ime Tajvan tokom javnih komentara.

"SAD treba da nastave odnos sa Kinom, ali isto tako treba da priznaju tajvanski narod od 23 miliona stanovnika koji voli slobodu. Oni imaju legalnu, demokratsku izabranu vladu i to se više ne može ignorisati, izbeći ili stavljati u drugi plan", dodao je Pompeo.

Rojters ističe da su Pompeovi komentari prešli kinesku "crvenu liniju", koja smatra Tajvan svojom teritorijom i Peking se nikada nije odrekao mogućnosti da će koristiti silu kako bi ostrvo stavio pod svoju kontrolu.

Kina ističe da je Tajvan najvažnije i najosetljivije pitanje u odnosima sa Vašingtonom.

Peking je uveo sankcije Pompeu kada je napustio mesto državnog sekretara, na kraju Trampovog mandata prošle godine, zbog Pompeovog čestog kritičnog stava prema Kini, posebno prema vladajućoj Komunističkoj partiji, ali i podršci Tajvanu.

Pompeo je rekao da nakon "brutalnog, uspešnog preuzimanja Hongkonga", kineski predsednik Si Đinping se oseća mnogo moćnije i, kako kaže bivši američki sekretar, "Si se neće zaustaviti na Hongkongu".

BONUS VIDEO: 200 RUSKIH SPECIJALACA U AKCIJI: Sleteli i preuzeli kontrolu nad aerodromom kod Kijeva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024