OBUSTAVA ISPORUKE URANIJUMA SLOMIĆE SAD: Američka nuklearna industrija će pokušati da utiče na ublažavanje sankcija

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 10:55

EVENTUALNO obustavljanje isporuke obogaćenog uranijuma iz Rusije u SAD pokazaće se kao kritično za američku nuklearnu industriju, smatra glavni urednik portala za nuklearnu energiju Atominfo.ru Aleksandar Uvarov.

ОБУСТАВА ИСПОРУКЕ УРАНИЈУМА СЛОМИЋЕ САД: Америчка нуклеарна индустрија ће покушати да утиче на ублажавање санкција

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američka nuklearna industrija pokušaće da utiče na američke vlasti da ne uvedu sankcije protiv isporuke uranijuma iz Rusije zbog situacije u Ukrajini, saopštili su zapadni mediji.

- Nuklearna industrija SAD zavisi od povoljnog ruskog uranijuma - izjavio je za Rojters anonimni izvor. Prema podacima izvora agencije, elektroenergetske kompanije iz nuklearne industrije, uključujući 'Duke Energy Corp' i 'Exelon Corp' pokušavaju da lobiraju da se uranijum izuzme iz eventualnih sankcija.

- Nema mesta čuđenju. Prekid u isporuci ruskog obogaćenog uranijuma dovešće do izvesnog povećanja troškova američkih nuklearnih elektrana. Do izvesnog, ne preteranog povećanja - saopštio je Uvarov za RIA Novosti.

On je još istakao da, imajući u vidu da sa ekonomskog stanovišta jedan broj nuklearnih elektrana u SAD radi ili na nuli ili sa gubicima, povećanje cena atomskog goriva postaće kap koja će preliti čašu.

Nuklearna industrija SAD je najveća u svetu po količini proizvedene energije. Na osnovu baze podataka “PRIS” Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAGATE), u Americi trenutno rade 93 nuklearne energetske jedinice ukupnog kapaciteta 95,5 GWh, a koje proizvode oko 20 odsto energije u zemlji. Udeo Rusije u isporuci uranijuma za potrebe nuklearne industrije u SAD iznosi oko 20 odsto.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

AKCIJA RUSKIH LOVACA: Helikopteri lete ka Nikolajevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)