NADA STIGLA SA MAKRONOM: Francuski predsednik u Moskvi sa željom da bude kao Sarkozi iz 2008.

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 02. 2022. u 22:39

RUSKI predsednik Vladimir Putin razgovarao je u Kremlju sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji je u Moskvu došao posle tri telefonska razgovora i još više datih optimističkih izjava.

НАДА СТИГЛА СА МАКРОНОМ: Француски председник у Москви са жељом да буде као Саркози из 2008.

Foto: Printscreen/Jutjub

Dva predsednika su najviše vremena posvetili napregnutoj političko-bezbednosnoj situaciji u Evropi, ruskom predlogu davanja pismenih garancija za jačanje bezbednosti i neširenju NATO-a na istok i, naravno, krizi na istoku Ukrajine.

Dolazak Makrona za Ruse je bio važan, jer Francuska predsedava u EU, ali i zato, kako je to objasnio Putinov portparol Dmitrij Peskov, što Makron dolazi sa "određenim idejama" za popuštanje zategnutosti u Evropi. Moskovski mediji su citirali Makronovu izjavu da je sa Putinom uvek vodio temeljni dijalog, pa je zajednička obaveza da se nađe istorijsko rešenje problema evropske bezbednosti.

Makronove reči da je "neophodno da se krene ka novom poretku koji nedostaje Evropi, a koji je zasnovan na principima jednakosti među državama", za Moskvu su pravi melem na dušu, ali je veliko pitanje kako će se u svemu tome ponašati u Vašingtonu koji su glavni dirigent većini evropskih zemalja. Uostalom, i pre dolaska u Moskvu, Makron je 40 minuta razgovarao sa američkim predsednikom Bajdenom.

U Moskvi se sećaju da je 2008. godine posle kratkotrajnog rata u Gruziji važnu pozitivnu ulogu odigrao tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi. U to vreme Francuska je takođe predsedala EU. Ali što se tiče onih najava da je Makron došao da spreči krvoproliće u Ukrajini, to je ipak propagandno preterivanje jer Putin i tako ne želi rat.

Makrona u utorak čeka mnogo teži razgovor u Kijevu, jer tamošnji politički vrh zapravo sabotira realizaciju Minskih dogovora. Oni sve vreme ponavljaju da ne žele da direktno razgovaraju sa predstavnicima Donjecke i Luganske narodne republike. Zelenski i njegovi najbliži saradnici kažu da ne nameravaju da daju nikakav poseban status Donbasu, a bez toga nema kompromisa.

Umesto da nateraju rukovodstvo u Kijevu da realizuje Minske dogovore Amerikanci i njihovi saveznici u Ukrajinu šalju sve više oružja i vojne tehnike. Miistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je u ponedeljak da je njegova zemlja u poslednjih nekoliko nedelja dobila od zapadnih partnera više od hiljadu tona oružja i vojne opreme.

Kuleba je ipak dodao da je sada glavni zadatak da se izbegne rat sa Rusijom.

LAŽNE KARTE NAPADA NA UKRAJINU

BIVŠI komandant ruskih vazdušnih desantnih snaga general-pukovnik Georgij Špak izjavio je da zapadni mediji objavljuju lažne karte planova napada Rusije na Ukrajinu.

- Takve karte sa strelicama odavno u ruskoj armiji ne koriste. Vojska u savremenom ratu ne ide kopnenim putevima.Jedinice se prebacuju vazdušnim desantima - kazao je general Špak, koji dodaje da je netačna tvrdnja da se na granici sa Ukrajinom nalazi 100.000 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!