VEĆA AUTONOMIJA DONBASU ZA SMANJENJE TENZIJA? Gost iz Pariza nije u Kremlj krenuo praznih ruku

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 02. 2022. u 22:25

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron ne bi danas krenuo u Moskvu na susret sa ruskim predsednikom Putinom, a dan kasnije i u Kijev, na susret sa Zelenskim, da nema signale da bi moglo da dođe do uspeha u ovoj posredničkoj misiji.

ВЕЋА АУТОНОМИЈА ДОНБАСУ ЗА СМАЊЕЊЕ ТЕНЗИЈА? Гост из Париза није у Кремљ кренуо празних руку

Foto AP

U suprotnom, ne bi direktno išao u zagarantovani fijasko, ističu dobro obavešteni diplomatski izvori iz Pariza.

Ono oko čega bi mogli da se dogovore je pre svega situacija u Donbasu. To smirivanje bilo bi zasnovano na nekoliko tačaka, kao što je, prema pisanju ovdašnjih medija, prihvatanje, s ukrajinske strane, većih autonomnih ovlašćenja Donbasu u zamenu za spuštanje vojnih tenzija na granici s Rusijom. Nezvanično se pominju i razgovori o otvaranju "ček-pointa", humanitarnim merama, prestanku snajperske vatre i sajber-napadima. Iz okruženja francuskog predsednika već su istakli da je Putin u svakom od njihovih razgovora isticao želju za tim da se situacija smiri.

Problem je, međutim, uporno insistiranje NATO da prihvati članstvo Ukrajine. Pre nego što se uputio u Moskvu, Makron je imao niz razgovora sa svojim evropskim kolegama, ali i sa američkim predsednikom Bajdenom, da vidi dokle može da ide u pregovorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja