GODINA 2021 - RAJSKA ZA ROBOTE! Više njih pridružilo se američkoj radnoj snazi prošle godine nego ikada ranije

V. N.

07. 02. 2022. u 15:00

KOMPANIJE širom Severne Amerike izdvojile su više od dve milijarde dolara za skoro 40.000 robota u 2021. godine, pošto je veliki broj radnika iznenada postao "imobilisan" zbog kovida, saopštilo je Udruženje za unapređenje automatizacije, ili A3 u SAD.

ГОДИНА 2021 - РАЈСКА ЗА РОБОТЕ! Више њих придружило се америчкој радној снази прошле године него икада раније

Foto AP

Prema njima, 2021. je bila godina procvata prodaje: više robota pridružilo se američkoj radnoj snazi prošle godine nego ikada ranije. A 2022. obećava da će te brojke nadmašiti sa solidnom razlikom, jer rane indikacije sugerišu da je tržište poslova tokom januara doživelo još jeda pad izazvan kovidom.

Udruženje proizvođača robota kaže da će potražnja, koja sada raste, zabeležiti i veći rast zbog nestašica u prodavnicama širom zemlje jasno. Poručuju: vreme je da se uvedu roboti.

Lista industrija koje su zabeležile najveći porast upotrebe robota odgovara onima koje su doživele najveće poremećaje od pandemije: fabrike za preradu hrane i e-trgovina.

U DHL-u, koji ima pet velikih centara u SAD, linije koje su dobile robote mogu da rade sa manje ljudi - a produktivnije su 200%, navodi se.

- Uz ljudski rad, ono što oni proizvode zavisi od toga da li radnici gladni, umorni ili nisu popili kafu - rekao je Brajan Tu, direktor prihoda "Logistike" u Fremontu,

Kalifornija, koja je počela da instalira robote na e-trgovinu linije tokom pandemije. Roboti su pouzdano brzi i ne prave pauze.

Fabrike i drugi industrijski korisnici naručili su 39.708 robota u 2021. godini, 28% više nego 2020, prema A3.

Prethodni godišnji rekord za narudžbu robota postavljen je 2017. godine, kada su severnoameričke kompanije naručile 34.904 robota u vrednosti od 1,9 milijardi dolara.

Do 2016. godine, više nego dvostruko više robota prodato je proizvođačima automobila nego svim ostalim industrijskim sektorima zajedno.

- Prvi pokretač automatizacije je nedostatak radne snage u proizvodnji - rekao je Džo Kembel, viši menadžer za razvoj aplikacija u "Univerzal robots", sa sedištem u Masačusetsu. Ali pandemija nije jedini faktor koji pokreće promenu. Universal procenjuje da se 2.000 radnika rođenoh neposredno posle drugog rata svakodnevno penzioniše u proizvodnji, uzimajući velike penzije i otpremnine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)