VRI ZBOG ISTOKA UKRAJINE: NATO stavio vojsku u pripravnost, Kremlj optužuje Sjedinjene Države za eskalaciju tenzija

D. SAVIĆ

24. 01. 2022. u 22:07

KREMLj ocenjuje je da je verovatnoća da Kijev pokrene vojni sukob na istoku Ukrajine veća nego ikada i optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike za eskalaciju tenzija između Istoka i Zapada.

ВРИ ЗБОГ ИСТОКА УКРАЈИНЕ: НАТО ставио војску у приправност, Кремљ оптужује Сједињене Државе за ескалацију тензија

Foto AP

Kremlj je to saopštio povodom jačanja NATO snaga u istočnoj Evropi i evakuacije službenika iz Ambasade SAD u Ukrajini i upozorenja Stejt departmenta da američki državljani ne putuju u taj region.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je precizirao da je Ukrajina rasporedila veliki broj vojnika u blizini granica regiona koje kontrolišu proruske snage, što, kaže, ukazuje da se Kijev sprema da ih napadne. Ukrajina to demantuje. Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i čeka garancije Vašingtona o daljem neširenju NATO.

Članice NATO su, međutim, već stavile vojsku u stanje pripravnosti, dok šalju dodatne avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, a brodove u Crno more, gde se sprovode i vojne vežbe. Istovremeno, "Njujork tajms" prenosi da američki predsednik Džozef Bajden razmatra premeštanje između 1.000 i 5.000 američkih trupa sa zapada na istok Evrope, kao i razmeštanje vazduhoplovstva i mornarice u baltičkim zemljama i istočnoj Evropi. Ambasada SAD u Kijevu, uprkos povlačenju osoblja, ostaje otvorena.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Danska za to vreme šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F-16 u Litvaniju. Španija će poslati brodove i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku. Francuska je izrazila spremnost da pošalje trupe u Rumuniju. Holandija šalje dva aviona F-35 u Bugarsku od aprila, a staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

- NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse - poručio je generalni seketar NATO Jens Stoltenberg.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen je, istovremeno, u vanrednom obraćanju iz Brisela naglasila da EU stoji uz Ukrajinu i predložila novi paket hitne makrofinansijske pomoći od 1,2 milijarde evra, zbog sukoba. Savet ministara spoljnih poslova EU osudio je "kontinuirane agresivne akcije" i pretnje Rusije i pozvao Moskvu na deeskalaciju, potvrđujući podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. EU ministri su potvrdili i snažnu saradnju i koordinaciju sa SAD, NATO, Ukrajinom i drugim partnerskim zemljama.

U.S. Navy photo by Mass Communication

Nisu, međutim, sve članice EU i NATO u istom stroju. Britanski premijer Boris Džonson upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da bi invazija na Ukrajinu bila "katastrofalan korak", ali da Britanija, koja je članica NATO, ne planira da šalje borbene trupe u Ukrajinu.

A ministar spoljnih poslova Mađarske, članice EU i NATO, Peter Sijarto, upozorio je na opasnost od novog Hladnog rata:

- Ne želimo novi Hladni rat. Period Hladnog rata je imao tragične posledice u centralno-istočnoj Evropi, izgubili smo nekoliko decenija - rekao je Sijarto.

Lažna molba

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je lažnim izveštaj Blumberga u kojem se pominje molba kineskog predsednika Si Đinpinga predsedniku Vladimiru Putinu da ne napada Ukrajinu tokom Zimskih olimpijskih igara u Kini. "To je način da se podstaknu tenzije koje prave NATO i Sjedinjene Države", rekao je Peskov.

"UDAR NEPTUNA" U SREDOZEMLjU

U Sredozemnom moru otpočinje velika pomorska vežba NATO "Udar Neptuna 2022" i trajaće do 4. februara, u kojoj učestvuje i američki nosač aviona na nuklearni pogon "Hari S.Truman" (na slici), koji može da ponese 90 aviona. "Udar Neptuna 2022" planira se još od 2020. godine i nije povezan sa trenutnim dešavanjima oko Ukrajine, kažu u Pentagonu.

Mornarice Rusije, Kine i Irana proteklih dana uvežbavale su se u Omanskom zalivu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da deo brodova iz Omanskog zaliva nakon vežbe direktno plovi u Mediteran, gde će ih čekati brodovi iz Crnomorske flote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom