AMERIČKA MORNARICA NA NOGAMA: Uplovile dve grupe nosača aviona, tenzije sve veće (FOTO/VIDEO)

Tanjug

24. 01. 2022. u 14:02

DVE grupe američkih nosača aviona uplovile su u Južno kinesko more zbog obuke, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane SAD.

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА НА НОГАМА: Упловиле две групе носача авиона, тензије све веће (ФОТО/ВИДЕО)

Printscreen

Ministarstvo je navelo u saopštenju da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača, koje predvode njihovi vodeći brodovi "UŠ Karl Vinson" i "UŠ Abraham Linkoln", počele operacije u Južnom kineskom moru u nedelju, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da će izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornice, operacije vazdušnog ratovanja i operacije zabrane pomorstva kako bi pojačale borbenu gotovost.

Obuka će se odvijati u skladu sa međunarodnim pravom u međunarodnim vodama, dodaje Ministarstvo odbrane, ne navodeći detalje.

- Operacije poput ovih omogućavaju nam da poboljšamo našu sposobnost za borbu, uverimo naše saveznike i partnere u rešenost mornarice da obezbedimo regionalnu stabilnost i da se borimo protiv zlonamernog uticaja - rekao je komandant J. T. Anderson, koji predvodi grupu "Abraham Linkoln".

Plovni put je jedno od mnogih područja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja polaže pravo na veliki deo vode i koja je izgradila vojne baze na tamošnjim veštačkim ostrvima, navodi Rojters.

Takođe, američka mornarica je u nedelju izvestila da su obe grupe nosača vežbale sa japanskom mornaricom u Filipinskom moru, oblasti koja obuhvata vode istočno od Tajvana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KLIČKO DEMANTOVAO: Nisam komentarisao Srbiju i Albaniju