HEROJ MILER NALJUTIO RUSIJU: Putinovo odlikovanje direktora "Gasproma" izazvalo buru u ogromnoj zemlji

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

24. 01. 2022. u 08:20

ODLUKA ruskog predsednika Vladimira Putina da dodeli Orden heroja rada predsedniku "Gasproma" Alekseju Mileru, uoči njegovog 60. rođendana, izazvala je ogroman broj negativnih komentara na društvenim mrežama.

ХЕРОЈ МИЛЕР НАЉУТИО РУСИЈУ: Путиново одликовање директора Гаспрома изазвало буру у огромној земљи

Milerov Gasprom najveća gasna firma na planeti, Foto T. S.

U obrazloženju se kaže da je Miler odlikovan za "posebne radne zasluge pred državom i narodom".

Glavni razlog za takvu negativnu reakciju je taj što Miler spada među one sa najvišim godišnjim zaradama u Rusiji. Oni koji kritikuju smatraju da bi bilo pravednije da su mu dodelili orden "heroja kapitalističkog rada".

Aleksej Miler je Putinov zemljak i saradnik iz predsednikovih "peterbuških" vremena. Njega i Dmitrija Medvedeva i još jednu grupu zemljaka Putin je doveo u Moskvu kad je postao predsednik i dodelio im važne funkcije. Njih u narodu zovu "Piterski klan". Ovaj privrednik je ranije od Putina primao visoko ordenje među kojima su Orden za zasluge pred otadžbinom, Orden Ruske pravoslavne crkve Sergeja Radonješkog, a 2010. ga je nagradila ruska vlada za nauku i tehniku.

Na funkciji predsednika "Gasproma" nalazi od 2001. a poslednji put mu je produžen mandat na pet godina 2021.

Foto Promo

Najžešći kritičari dodele Ordena heroja rada Mileru su levičari. Poslanik skupštine

Peterburga Boris Višnjevski je nazvao sprdnjom dodelu ovog ordena Alekseju Mileru.

Poznati opozicioni političar i bloger, poslanik u skupštini Saratova Nikolaj Bondarenko smatra da je negativna reakcija u društvu opravdana jer se radi o čoveku velikog bogatstva.

- Miler nije stvorio "Gasprom", to je nasleđe iz SSSR-a - objasnio je preko svog jutjub-kanala poslanik Nikolaj Bondarenko.

Kordinator Levog fronta Sergej Udaljcov kaže:

- Kakva su vremena, takvi su i heroji. Dodeljivanje tog ordena Mileru samo može da razljuti obične građane, pogotovo što u pola mesta Rusije u provinciji nije napravljena gasna mreža.

Opozicioni ruski mediji su više puta pisali i objavljivali reportaže o raskošnoj vili u kojoj živi Aleksej Miler. Sada novinarka Tatjana Maršanova ironično kaže da Miler kao heroj rada neće morati da plaća stanarinu, a kad umre, besplatno će mu napraviti spomenik.

Ogorčenje  zbog "naslednika"

DIREKTOR Centra za zaštitu sindikalnih prava Valentin Urusov izjavio je da dodeljivanje ordena heroja rada bogatašima u Rusiji može da izazove samo smeh i ogorčenje kod onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Urusov ističe da su Miler i drugi Putinovi zemljaci zauzeli dobro plaćena mesta, a sada se u bogatim kompanijama zapošljavaju deca ljudi iz Putinovog okruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu