KOMANDANT NEMAČKE MORNARICE "TORPEDOVAN"! Kaj-Ahim Šenbah primoran da podnese ostavku posle reči koje je izgovorio: Krim ostaje ruski!

D. VUJIČIĆ

24. 01. 2022. u 12:26

Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah do minule subote komandant Nemačke mornarice ekspresno je "torpedovan" pošto je dan ranije javno rekao da se "Krim nikada neće vratiti" i da je ono što Putin "stvarno želi jeste poštovanje... koje mu je iskazano - koje i verovatno zaslužuje".

KОМАНДАНТ НЕМАЧКЕ МОРНАРИЦЕ ТОРПЕДОВАН! Кај-Ахим Шенбах приморан да поднесе оставку после речи које је изговорио: Крим остаје руски!

Admirala razapinju bez pardona, Foto Privatna arhiva

Ovu i još nekoliko "jeresi" viceadmiral je izrekao u Nju Delhiju na stručnom skupu u Institutu za odbrambene studije i analize "Manohar Parikar".

U subotu uveče podneo je ostavku na svoju funkciju:

- Zamolio sam ministarku odbrane Kristin Lambreht da me odmah razreši dužnosti - rekao je Šenbah u izjavi koju je citirala agencija Rojters. Ministar je prihvatio moj zahtev - dodao je.

Nekoliko sati kasnije, Šenbahovo ime i fotografija nestali su sa zvaničnog tviter-naloga šefa mornarice, a biografija je promenjena u "trenutno prazna".

Govoreći u Indiji viceadmiral je ražestio i šokiranu "probranu" publiku kada je odbacio kao "besmislicu" ideju da je Rusija "zainteresovana da ima u posedu mali i sićušni deo ukrajinskog tla i integrišući ga u svoju zemlju."

- Ne, ovo je glupost. Putin verovatno vrši pritisak na zapad jer to može - kazao je.

Šenbah je dalje primetio da je ono što predsednik Putin zaista želi, "da Zapad poštuje" Rusiju", dodajući: "iskazivanje izvesnog poštovanja je niska cena, čak je besplatno. Da se ja pitam uzvratio bi mu poštovanjem koje on zahteva i verovatno i zaslužuje".

Po pitanju Krima, komandant nemačke mornarice je ocenio da je "poluostrvo nestalo" i da se nikada neće vratiti - to je činjenica - kazao je.

O mogućem prijemu Ukrajine u NATO, ocenio je da: "Ukrajina ne može da ispuni standarde NATO jer je u regionu Donbasa okupirana od strane ruske vojske ili od strane onoga što oni nazivaju milicijama".

U prvih nekoliko sati subotnje uraganske političko-medijske oluje koja ga je na kraju potpopila viceadmiral Šenbah je kako-tako pokušavao da se održi na površini.

Neposredno pre nego što je objavio ostavku oglasio se na "Tviteru", rekavši da "nije trebalo to da uradi na taj način"opisujući svoje primedbe na akutelne događaje oko Ukrajine kao "očiglednu grešku".

- Moje primedbe o politici odbrane tokom razgovora u istraživačkom centru u Indiji odražavale su moje lično mišljenje u tom trenutku. One ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav ministarstva odbrane - napisao je on.

Foto Privatna arhiva

Prema pisanju "Hindu tajmsa", Nemac je u Indiji prekršio i konvencionalni prokineski bonton, kada je ukazao da Kina "nije baš tako lepa zemlja kako se vrovatno misli" i u poređenju je kazao da je "Rusija stara i važna zemlja. Čak i nama Nemačkoj i vama Indiji, treba Rusija. Nama je potrebna Rusija protiv Kine..." Šenbahovi komentari, malo je reći, izazvali su diplomatski skandal, a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je hitno u subotu nemačku ambasadorku u zemlji Anku Feldhuzen. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine takođe je pozvalo Berlin da odbaci Šenbahove komentare u vezi sa Krimom, rekavši da oni podrivaju napore za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Foto Privatna arhiva

PRVI UDARIO "BILD"

MEDIJI u Nemačkoj zatražili su glavu šefa mornarice odmah pošto se na portalu "Hindu tajmsa" pojavio njegov govor. Prvi se "probudio" nemački tabloid "Bild", zatraživši od Šenbaha da se povuče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom