BLINKEN ODOBRIO SLANJE ORUŽJA UKRAJINI: Baltičke zemlje dobile zeleno svetlo

Tanjug

23. 01. 2022. u 15:56

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je odobrio baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

БЛИНКЕН ОДОБРИО СЛАЊЕ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ: Балтичке земље добиле зелено светло

Entoni Blinken / Arhiva

- Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije - napisao je Blinken u objavi na "Tviteru".

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO "na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini".

On je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obe strane napustile poslednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahteva.

Zapad zahteva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEVERNA KOREJA LANSIRALA BALISTIČKU RAKETU: 17. test od početka godine