PRAVOSLAVNI ĆE PREĆI U RASKOLNIKE Patrijarh Kiril: Pod uticajem spoljnih sila, neki će se odmetnuti od prave vere

Srna

19. 01. 2022. u 09:49

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril nije isključio mogućnost da će određeni broj pravoslavnih vernika u svetu pod uticajem spoljnih moćnih sila preći u tabor raskolnika.

ПРАВОСЛАВНИ ЋЕ ПРЕЋИ У РАСКОЛНИКЕ Патријарх Кирил: Под утицајем спољних сила, неки ће се одметнути од праве вере

Foto: Tanjug

- Znamo da se Boga odriču i lišavaju se njegovih blagodeti ne samo ljudi, već i crkve. U istoriji postoji veliki broj primera takvog otpadništva, gde su se čitave hrišćanske zajednice odmetnule od vere, izobličile pravu veru, podelile se i povezale sa ljudima koji nisu imali dar božanske blagodeti, naveo je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je ukazao da i danas postoji opasnost da će deo pravoslavaca pod uticajem spoljnih moćnih sila, koje nemaju ništa zajedničko sa crkvom, biti ranjiv pred tim grehom i da će "otići od izvora večnog života na mesto gde postoji samo obred, ali nema spasenja.

Patrijarh Kiril je ovo rekao nakon liturgije u Crkvi Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, predgrađu Moskve, obrativši se onima koji još razmišljaju kome da se priklone - crkvi ili raskolnicima.

Patrijarh Kiril

- Braćo i sestre, to nije samo ljudski izbor, to nije izbor mesta za stanovanje, to nije izbor kao što je kuda krenuti - desno ili levo. To je put ka spasenju ili stradanju, jer put koji nas odvaja od jedine svete i apostolske crkve je put koji nas lišava blagodeti Božje, rekao je ruski patrijarh.

Tema raskola se u svetskom pravoslavlju aktivirala nakon što je carigradski patrijarh Vartolomej krajem 2018. godine priznao takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine spajanjem dve raskolničke strukture. 

BONUS VIDEO: 

DANAS JE BOGOJAVLJENJE: Zašto se ovaj praznik tako zove i koji običaji ga krase

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽONSON SA ZELENSKIM: Ruska blokada Odese sprečava izvoz iz Ukrajine