FRANCUSKA KAZNILA GUGL: Kazna neće zaobići ni Fejsbuk

Tanjug

06. 01. 2022. u 14:55

FRANCUSKA agencija za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštila je danas da je kaznila Gugl, u vlasništvu američkog Alfabeta, sa rekordnih 150 miliona evra (169 miliona dolara), jer je korisnicima interneta otežavao mogućnost da odbiju takozvane ''kolačiće'' za onlajn praćenje njihove aktivnosti na mreži.

ФРАНЦУСКА КАЗНИЛА ГУГЛ: Казна неће заобићи ни Фејсбук

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se takođe navodi da je CNIL iz istih razloga izrekao kaznu od 60 miliona i Fejsbuku, čija je krovna kompanija Meta, prenosi Rojters.

- CNIL je otkrio da veb sajtovi Fejsbuk, Gugl i Jutjub ne dozvoljavaju odbijanje kolačića tako lako kao što omogućavaju njihovo prihvatanje - piše u saopštenju, u kojem se pominje i Guglova platforma za video strimovanje.

Francuske vlasti su poručile da dve kompanije imaju tri meseca da ispoštuju njihove naloge ili će se suočiti sa dodatnom kaznom od po 100.000 evra dnevno za svaki dan kašnjenja.

Nalog CNIL-a obavezuje Gugl i Fejsbuk da francuskim korisnicima interneta obezbede jednostavnije alate za odbijanje kolačića, pošto su, kako se navodi, obe kompanije obezbedile virtuelno dugme za momentalno prihvatanja kolačića, ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

- Ljudi veruju da poštujemo njihovo pravo na privatnost i da ih štitimo. Svesni smo naše odgovornosti da očuvamo to poverenje i obavezujemo se na dalje promene i aktivnu saradnju sa CNIL-om u svetlu ove odluke - rekao je portparol Gugla.

Fejsbuk nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

BONUS VIDEO:

NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)