PREMINUO HARI RID: Bivši lider demokrata u američkom Senatu borio se sa rakom pankreasa

Tanjug

29. 12. 2021. u 09:50

HARI Rid, borbeni sin rudara iz Nevade, koji se uzdigao iz siromaštva i postao lider demokratske većine u Senatu, stekavši reputaciju odlučnog stranačkog borca u eri političke blokade u Vašingtonu, preminuo je u 83. godini, saopštio je demokratski senator Čak Šumer.

ПРЕМИНУО ХАРИ РИД: Бивши лидер демократа у америчком Сенату борио се са раком панкреаса

Foto: Printskrin

Rid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, predstavljao je državu Nevadu kao demokrata u oba doma Kongresa, više od tri decenije. Uzrok smrti nije odmah saopšten. Rid je u maju 2018. operisan od raka pankreasa, prenosi Glas Amerike.

Kao lider većine u Senatu, Rid je bio jedan od glavnih saradnika demokratskog predsednika Baraka Obame. Uprkos žestokom protivljenju republikanaca, Rid je 2010. pomogao da se usvoji predsednikov zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao "Obamaker."

Odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2016. godine iz zdravstvenih razloga.

Rid je postao vođa senatske većine 2007, kada su demokrate osvojile kontrolu nad Senatom.

Iako je bio umereni političar koji je imao drugačija gledišta od većine stranačkih kolega po pitanju abortusa, zaštite životne sredine i kontrole oružja, Rid se redovno sukobljavao sa republikancima i stalno imao loše odnose sa kongresnim liderima opozicione stranke.

- Uvek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem - izjavio je Rid 2004. Rid i njegova supruga Landra imali su petoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)