ZAPAD GUBI MILIJARDE NA RUSKOM TRŽIŠTU: Tenderi samo za one koji nisu uveli kaznene mere

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

28. 12. 2021. u 07:23

DA zemlje EU zbog slepe poslušnosti Americi gube milijarde dolara na velikom ruskom tržištu, i službeno je potvrđeno ovih dana.

ЗАПАД ГУБИ МИЛИЈАРДЕ НА РУСКОМ ТРЖИШТУ: Тендери само за оне који нису увели казнене мере

Foto Gazeta.ru

Naime, EU se žalila Svetskoj trgovinskoj organizaciji da je imala veliku štetu jer Rusija nije dopustila da njene kompanije učestvuju na raznim tenderima gde sada mogu da konkurišu samo domaće kompanije i one iz zemalja koje Rusiji nisu uvele sankcije.

Evropljani se žale da su Rusi uveli protekcionizam pa oni nisu dobili barem deo poslova vrednih 290 milijardi dolara na ruskim tenderima gde su zapadnim kompanijama zatvorena vrata.

Još pre osam godina evropske kompanije su se plašile da ne izgube rusko tržište, ali njihovi političari su smatrali da im je važnije da se ne zamere gazdi u Vašingtonu. Govoreći na Harvardu 2014. tadašnji američki potpredsednik Džo Bajden se žalio da evropske zemlje nisu bile spremne da uvode sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini.

Predsednik Obama je naterao Evropljane da ga slede pa su i oni uveli sankcije Rusiji. U Vašingtonu su verovali da će tako zadati težak ekonomski udarac Rusiji. U Moskvi su tada odlučili da se osloni na prijateljske zemlje i investirali su značajnu sumu novca u domaću proizvodnje robe koju su do tada uvozili. Tako je od velikog uvoznika Rusija postala veliki izvoznik hrane, pa je tako, primera radi, Poljska ostala "praznih šaka" jer jabuke iz ove zemlje nisu više bile potrebne.

Sada se kompanije iz EU žale STO što im je rusko tržište zatvoreno, a žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji se čak navodi da je "u toku više godina Rusija razradila mere koje ugrožavaju interese evropskih kompanija prilikom prodaje robe i usluga ruskim državnim kompanijama i drugim organizacijama koje se bave komercijalnim kupovinama".

Krajem novembra članovi STO razmatrali su traženje EU da se formira komisija sa ciljem da se reši spor, ali Rusija nije podržala tu molbu. EU je 20. decembra ponovio zahtev za formiranje komisije i STO je udovoljila traženje pa su u komisiju ušle Australija, Švajcarska, SAD, Kanada, Kina, Japan, Ukrajina...

Interesantno je da Amerikanci optužuju Ruse zbog toga što je ona radila na tome da zameni uvoz domaćom proizvodnjom i što "krši norme STO jer daje prednost robi domaće proizvodnje" što dovodi američke biznismene u ekonomski neravnopravan položaj i lišava ih poštene konkurencije.

Foto: Printscreen/Jutjub/IRKUT Corporation

Iz Moskve im je Marija Zaharova, službeni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova RF, odgovorila da "ako neko krši pravila STO, to je Amerika i EU jer su uveli jednostrane sankcije Rusiji". Zbog toga je Rusija bila primorana da uvede zamenu za uvoz.

AVIONSKA KRILA

ZBOG zapadnih sankcija bio je zaustavljen i zajednički projekt pravljenja putničkog aviona MS-21-300. Ali Rusi su taj projekt završili sami, tako što su oni uspeli da naaprave kompozitne materijale za krila te letelice. I avion MS-21-300 je minule subote poleteo sa aerodroma fabrike u Irkutsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...