SAUDIJCI UNIŠTILI 100 EKSPLOZIVNIH ČAMACA: Ovim zamkama Huti su saudijske brodove slali ih na dno Crvenog mora

Novosti online

25. 12. 2021. u 19:03

KOALICIJA predvođena Saudijskom Arabijom je 23. decembra objavila da su njeni ratni avioni uništili eksplozivni čamac-zamku kod zapadne obale Jemena.

САУДИЈЦИ УНИШТИЛИ 100 ЕКСПЛОЗИВНИХ ЧАМАЦА: Овим замкама Хути су саудијске бродове слали их на дно Црвеног мора

Foto: EPA

U saopštenju koalicija je tvrdila da su improvizovanu eksplozivnu napravu na vodi (WBIED) lansirali Huti (Ansaralah) iz Hodejde.

- Uništili smo 99 čamaca-zamki koji su ugrožavali slobodu pomorske plovidbe u Bab al-Mandebu i južnom Crvenom moru do sada - navodi se u saopštenju.

Huti su poslednjih nekoliko godina napadali ratne brodove koalicije predvođene Saudijskom Arabijom daljinski kontrolisanim WBIED-ima. Izveštaj koji je objavio Conflict Armament Research (CAR) 2017. godine otkrio je da su iranske komponente korišćene u ovom improvizovanom protiv-brodskom oružju.

U novembru su Huti ponovo zauzeli čitavu obalnu liniju Hodejde posle iznenadnog povlačenja snaga koje podržava Saudijska Arabija. Od tada, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom redovno bombarduje zapadnu obalu.

Ipak, situacija na zapadnoj obali trenutno ide u prilog Hutima koji će verovatno pokušati da pokrenu više napada na pomorsku imovinu koalicije koristeći WBIED-e i protivbrodske vođene rakete.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: RUSI PODIGLI DVA BORBENA AVIONA ZBOG AMERIKANACA - Snimak objavilo rusko Ministarstvo odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere