OBORILI NESLAVAN REKORD PO BROJU ZARAŽENIH: Bum pozitivnih u Italiji, Vlada u četvrtak pooštrava mere?

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

21. 12. 2021. u 20:25

PETU sedmicu uzastopno Italija doživljava zaprepašćujući porast broja pozitivnih u jednom danu.

ОБОРИЛИ НЕСЛАВАН РЕКОРД ПО БРОЈУ ЗАРАЖЕНИХ: Бум позитивних у Италији, Влада у четвртак пооштрава мере?

Foto: EPA

I pored velikog procenta vakcinisanih čak 30.798 je pozitivno na koronu, a tragičan je i broj preminulih - 153, najveći u ovom četvrtom talasu. To je ujedno i sveukupni rekord poslednjeg talasa korone. Zato će u četvrtak 23. decembra Vlada sa sanitarnim vlastima da prelomi i donese odluku da li još pojačati antikovid mere uoči Nove godine.

Broj hospitalizovanih je porastao za gotovo 300, broj na intenzivnoj terapiji za 25. Lombardija pobija sve crne rekorde, 8.292 pozitivnih u jednom danu.Poređenja radi 15. novembra ove godine bilo je više od 5.000 pozitivnih u celoj Italiji, sa 44 preminula.

Sada je devet italijanskih regiona već stiglo do tzv. žute boje, sumnja se da će za čitavu zemlju, ako se juriš virusa ne zaustavi, stići odluka da se pređe u narandžastu boju, a to znači daleko restriktivnije mere. Ostaju pretpostavke da će se u četvrtak izglasati novi Dekret sa strožijim merama za Novu godinu, a sa datumom važenja od 27. decembra. Ostaje i nada da će se uskoro stići do vrha zaraze, ako trku ne nastavi novi soj omikron.

Super zelena sanitarna karta uvedena pre nekoliko sedmica najverovatnije neće da važi devet, već samo šest meseci, jer se uočava „da imunitet od vakcine počinje da slabi nakon pet do šest meseci“. Već je većina regiona uvela obavezu nošenja maski na licu na otvorenom, svuda ne samo u označenim zonama. Ostaje i obaveza antigenskih testova za ulazak na događaje gde je prisutno više osoba (podrazumeva se da su vakcinisane). Za kafiće i restorane ostalo bi eventualno staro pravilo, ulazak vakcinisanih sa sanitarnom kartom.

Tako Delta soj juriša i posledice će se videti posle božićnih praznika i Nove godine, kada su okupljanja neminovnost i pored toga što su Italijani mahom vakcinisani - 85,39 sa obe doze i sa trećom buster 75,18 odsto stanovništva. Kada je reč o deci od pet do 11 godina imunizovano je 2,5 odsto (vakcinisanje je započelo pre pet dana).

Ubrzava se širenje soja Omikron u Italiji, za pet dana se od 0,5 stiglo do 1,1 odsto zaraženih. Zdravstvene vlasti smatraju da je taj procenat mnogo veći, ali se ne uspeva u otkrivanju jer omikron kruži mnogo više i brži je u zarazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024